František Ondřej Poupě povýšil 
vaření českého piva na umění

František Ondřej Poupě povýšil
vaření českého piva na umění

25. 11. 2013

Je považovaný za zakladatele českého odborného pivovarnictví. Mimo jiné zavedl metody pro stanovení jakosti sladu a chmele a začal jako první používat pivní váhu, tedy předchůdce hustoměru. Sládek František Ondřej Poupě, rodák z Českého Šternberka, povýšil vaření piva v Čechách na skutečné umění. V Brně také na sklonku života založil první pivovarskou školu.

František Ondřej Poupě se vyučil sládkem u svého bratra ve Velké Bíteši a pak sbíral zkušenosti mj. v pivovaru v Třebíči i v cizině. Od roku 1780 byl sedm let sládkem v pivovaru knížete Windischgrätze ve Štěkni na Strakonicku, poté v pivovaru v Tachově. V roce 1798 vyhrál konkurz na místo sládka v městském pivovaru v Brně, který zmodernizoval a jehož výstav během několika let zvýšil z přibližně 16 tisíc hektolitrů na 28 tisíc hektolitrů ročně.

V roce 1794 vydal Poupě svou první, německy psanou knihu Die Kunst des Bierbrauens (Umění vaření piva) a v roce 1801 první česky psanou odbornou publikaci o pivovarnictví a sladovnictví Počátkové základního naučení o vaření piva.

František Ondřej Poupě, od jehož narození 26. listopadu 1753 nás dělí 260 let, zemřel na plicní chorobu krátce po svých 52. narozeninách. Český svaz pivovarů a sladoven začal loni za přínos pivovarství, sladařství a návazných odvětví v ČR udělovat Cenu českého sládka Františka Ondřeje Poupěte.

pivo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.