Emil Fedoš: v našich bytech 
prožívají lidé důstojné stáří

Emil Fedoš: v našich bytech
prožívají lidé důstojné stáří

22. 11. 2013

Společnost Senior Park zahájila před několika týdny výstavbu již šestého bytového projektu, který je určen pro seniory a handicapované občany. O tom, jaké jsou výhody bytů postavených na míru starším lidem, jsme si povídali se zástupcem společnosti Senior Park Emilem Fedošem.

Kdy bude projekt seniorských bytů v Medlově dokončen a kolik v něm bude bytů?

Projekt Senior Park Medlov bude dokončen v polovině roku 2014, předpokládaný termín kolaudace je srpen 2014, první nájemníci by se mohli stěhovat v září příštího roku.  Celkem se jedná o čtyřicet  bytů, přičemž 22 bytů bude v atriu s parkem, 15 bytů v řadové výstavbě s předzahrádkami a 3 byty v patře hlavní budovy.

Proč jste si vybrali pro Senior Park právě Medlov?

Medlov je krásná lokalita, obklopen přírodou, s výbornou infrastrukturou a občanskou vybaveností. Svou významnou roli sehrál fakt, že lokalita je v těsné blízkosti Brna, metropole Moravy.

Jaká jsou kritéria výběru lokality pro Senior Parky, protože podle některých komentářů jsou objekty dost vzdálené od měst či obcí? Pro obyvatele je pak těžké dopravovat se k lékaři, do obchodu…

Opak je pravdou, vybíráme si místa, kde je plná občanská vybavenost, pozemek je vždy součástí obce a zároveň na dotek přírody. Sokoleč, Luštěnice, Hrádek nad Nisou, Rychvald, všude je v krátké, dostupné vzdálenosti lékař, pošta, úřad, nákupní centrum…

Jaké bude vybavení komplexu v Medlově. Na co se mohou případní zájemci těšit?

Medlov bude mít kromě samotných bytů k dispozici rozlehlý park s odpočinkovými zónami (pergola, altánek, jezírko), zimní zahradu, společenskou místnost s krbem, klubovnu, knihovnu. Dále nabídne dostatek parkovacích míst.

Inspirujete se někde v zahraničí, například co se týče vybavení bytů či nabídky služeb, anebo máte již vlastní know-how?

Prvotní inspirace vznikla na papíře a v hlavě pana Jaroslava Plesníka, jednatele společnosti Senior Park. Naše společnost má tak vlastní know-how, všechny Senior Parky jsou si velice podobné, máme vlastní image samotných projektů, která odpovídá vysokému standardu kvality a požadavkům na důstojné stáří.

Pro seniory je důležitá cena pronájmů. Jaké budou nájmy v Medlově?

Ceny budou korespondovat s ostatními projekty, tzn. základní cena za podnájem bytu 1+kk  je 6960 korun ta měsíc, u bytu 2+kk je to 8460 korun měsíčně, k tomu zálohy na energie a možnost přikoupit si provozní služby v ceně 3150 za měsíc. Ceny odpovídají běžným cenám nájemného, navíc nikomu nebereme příspěvky na bydlení, příspěvky na péči, pronájem bytu je v porovnání s konkurencí na průměru či dokonce pod tímto průměrem.  Při srovnání cen je dobré si uvědomit, že se jedná o skutečně vysoce kvalitní bydlení, od samotného pozemku, přes použité stavební materiály až po kvalitu práce. Když si budete přát pohodlné a bezpečné auto, také ho nepořídíte pod určitou cenu.

Jaké máte zkušenosti z praxe, platí si senioři pronájem sami, anebo jim přispívají rodinní příslušníci?

Ve většině případů si senioři platí pronájem bytu sami, ale nejsou výjimkou případy, kdy finančně vypomáhá rodina. Řada seniorů vlastní byt či dům, který jim už z mnoha důvodů nevyhovuje (vysoké  provozní výdaje, špatné prostředí, schody bez výtahu, špatné sousedské vztahy, vzdálenost od rodiny, …), a tak tento byt či dům prodají nebo  pronajmou a mají vedle důchodu dostatek finančních prostředků na bydlení v Senior Parku, a to i s dlouholetou perspektivou.

Nájem kolem osmi tisíc korun platí lidé v bytech v centru měst. Proč by se měli přestěhovat  do Senior Parku, kde budou platit stejně?

Naší velkou devízou je skutečnost, že přibližně stejně staří lidé se mohou společně vídat, navštěvovat, komunikovat, lidé tu nejsou odkázáni na návštěvy rodiny, kdy si děti, vnoučata udělají čas. Víme, jak to v dnešní hektické době chodí! Lidé se tu sblíží, společně jezdíme na výlety, za kulturou, oslavují se tu svátky, narozeniny, lidé ožijí, omládnou, dostanou novou chuť do života. Nikdo tu netrpí samotou, na druhou stranu kdo chce, má dostatek soukromí. Navíc celý areál je bezbariérový, je tu personál, který pomůže. Poklidíme byt, dovezeme nákup, odvezeme k lékaři, k tomu již zmíněné kulturně-společenské akce a nejrůznější aktivity. To je bonus, který lidem v centru města chybí. Nezanedbatelnou výhodou je i to, že v Senior Parku je bezpečno, nehrozí krádeže, vandalismus a jiná negativa.

Mohou se dohodnout na pronájmu dvě osoby, které nejsou v příbuzenském vztahu, třeba dvě přítelkyně?

Ano, mohou. Předem s touto variantou počítáme, nabízíme tzv. „sdílený byt“, kdy 2 osoby, které nejsou v příbuzenském vztahu, spolu sdílí jeden byt a rovným dílem se dělí o náklady. Podstatný je fakt, že každá z osob má své soukromí, tj. vlastní místnost, společně se pak dělí o kuchyňku, koupelnu a toaletu.

Jak vybíráte personál pro Senior Parky, mají vaši zaměstnanci kvalifikaci pro péči se seniory?

Personál si vybíráme velmi pečlivě, uvědomujeme si, že personál dělá image Senior Parku, navíc to jsou lidé, se kterými denně přichází senioři do kontaktu. Proto náš personál – vedoucí, hospodyně, správce – mají ke starším a starým lidem kladný vztah, mají vlastnosti, které je k této práci předurčují. Podmínkou pro práci je i to, že zaměstnanci jsou z daného města, aby to měli do Senior Parku blízko a byli „po ruce“ v případě nenadálé události. V některých Senior Parcích zaměstnanci i bydlí, mají služební byt v horním patře hlavní budovy. Na druhou stranu je nutné podotknout, že nejsme registrovaní poskytovatelé sociálních služeb, nejsou tak na naše zaměstnance kladeny nároky stran zákonných normativ.

Jaké konkrétní služby seniorům nabízíte? Jsou ve službách zahrnuty například dodávky teplých jídel či nákupy nebo například úklid?

Nabízíme služby, které seniorům usnadní život a současně odpovídají požadavkům na běžný každodenní život. V tzv. „Provozním balíčku služeb“ jsou služby jako individuální konzultace, úklid bytu, donáška nákupů (3x týdně drobný nákup, 1x týdně velký nákup), dovážka teplého jídla vč. sobot, neděl, svátků pro ty co si sami nevaří, individuální jízdy služebním vozem či mikrobusem dle potřeb toho kterého klienta (k lékaři, za rodinou apod.), společenské akce jako oslavy, grilování, degustace; kulturní aktivity – koncerty, výstavy, divadlo; výlety za poznáním. V neposlední řadě sem patří práce správce, který je seniorům k dispozici s případnými opravami v  bytě, tak, aby senioři nesháněli řemeslníky.

Bývají v Senior Parcích nějaké komplikace, např. , že si nesednou vzájemně obyvatelé a že tam jsou třeba napjaté vztahy? Jak to pak řešíte?

V tuto chvíli provozujeme  čtyři Senior Parky, dva z  toho jsou obsazeny do posledního bytu včetně řadovek, nejstarší Senior Park v Luštěnicích je v provozu šest let. Co si pamatuji, neřešili jsme vážnější konflikt. Klienty, kteří se k nám stěhují, známe z osobních schůzek,  můžeme tak předejít tomu, aby se k nám nastěhovala problémová osoba. Chování  osob v Senior Parku máme navíc ošetřené v Domovním řádu, který je nedílnou součástí Podnájemní smlouvy. Lidé ve starším věku jsou daleko více disciplinovaní, váží si každého dne, cení si svého bytu a okolí.  Obyvatelé si tu vytváří nové přátelské vztahy, vzájemně si pomáhají a váží si jeden druhého.

Jaké jsou vaše další plány, chystáte ještě další výstavbu v České republice?

Máme své plány, jak do blízké, tak vzdálené budoucnosti. Konkrétní nejbližší cíl je včas dokončit a zkolaudovat Senior Park Medlov u Brna, další pozemek již vlastníme u Slatiňan v Pardubickém kraji, chceme pokračovat další výstavbou v blízkosti Prahy. Máme vizi postavit a provozovat po celé České republice až 20 Senior Parků, ukáže čas a ekonomická situace, zda je tento vysoký cíl reálný.

Jak se podle vás žije českým seniorům?

Českým seniorům se nežije zle, ale mohlo by se jim žít lépe! Podívejme se na západ od našich hranic, seniorům se ve vyspělých zemích dostává daleko větší pozornosti a jsou mnohem lépe finančně zabezpečeni. Ve vysokém věku cestují po světě, studují na univerzitách, mají dostupnou kvalitní zdravotní péči v propracovaném zdravotním systému. Řada našich seniorů žije jen z důchodu a případných příspěvků na péči a bydlení, mají hluboko do kapsy a vzhledem k celkové ekonomické situaci (výše mezd, nezaměstnanost) ještě podporují své děti, místo, aby tomu bylo naopak. Ale to je již téma pro jiný článek či rozhovor.

Měl by se podle Vás o starší spoluobčany více starat stát? 

Jsem přesvědčen, že by se stát měl více starat o naše seniory, v mnohém se situace mění k lepšímu, ale stát má stále značné rezervy vůči seniorům.  Není to jen o výši důchodu, ale obecně o tom více myslet na seniory, kvalitní a dostupná zdravotní péče a léky by měly být samozřejmostí, stejně tak dostatečná kapacita kvalitních ubytovacích zařízení. Uvedu s dovolením jeden příklad za všechny: v Moravskoslezském kraji jsme intenzivně vstoupili do jednání s neslyšící komunitou. Nevěřili byste, kolik lidí v seniorském věku pro svůj handicap, že neslyší, žije izolovaně, bez intenzivního kontaktu se svým okolím. Naráží na řadu překážek a bariér, jak na úřadech, tak v běžném životě.  Nabídli jsme zde pomocnou ruku a snažíme se jim nabídnout v rychvaldském Senior Parku nový domov. A stojíme před otázkou: „neměl by stát na tyto lidi více myslet a podpořit například výstavbu Tichého domova pro neslyšící?“

bydlení Senior Park
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%