Jaro z paneláku a jeden
zachovalý šedesátník

Jaro z paneláku a jeden
zachovalý šedesátník

2. 6. 2015

Ještě včera bylo sem tam jedno žluté očko na zelené punčošce jara. A dnes?! Je jich plný trávník. Zdobí zelenou tvář matky země žlutými pihami. Rozstříkly se doširoka. Tam, kam dopadá stín protějšího domu, jsou ještě zpola zavřené, ale už se chystají. Ještě pár minut a nikdo nepozná, které pampelišky si přivstaly a které ještě mají ospalky v kalíšcích.

I sousedův bílý bišonek má žlutavý nádech. Panička se bude zlobit, že ho pán pustil do té žluté nádhery. Ona se vždycky zlobí, vždycky si najde důvod, ale pán ne. On se usmívá a blaženě pozoruje svého maličkého pejska, jak potřeštěně pobíhá z jednoho konce trávníku na druhý a žloutne a žloutne. No co, doma ho šoupne do vany a bude po problému.

Za rohem se objevil tlustý jezevčík se svou vyhublou paničkou. Je to tady známá dvojice. Trochu nesourodá, řekla bych. Paní má svoje roky, ale je čilá jako mladice. Zato její pes sotva funí a líně ťape chodník. Jaro ho nechává v  klidu.

Paní se dává do řeči s majitelem bišonka. Za chvíli se určitě přihrne jeho žena, žárlivka žárlivá. No, co jsem říkala, už je tu: „Táto, proč se Astorek válí v těch kytkách? Kdo ho bude koupat? Zase to zůstane na mně! Co neudělám já, to není! Paní, já s ním mám jen trápení, s dědkem plesnivým! Línej je, ani smetí nevynese…“

Kdy já jsem ji viděla u kontejneru? Tak daleko snad má paměť ani nesahá. Zato jeho tam vídám denně.

„To máme dnes krásně, co?“ odvádí řeč majitelka jezevčíka.

„No už bylo na čase. Zima byla letos dlouhá. To bude zas peněz za topení. A stejně jsme se pořádně neohřáli…“

Zavírám okno, nenechám si kazit krásný jarní den kverulantkou. Kolečkové brusle nečinně odpočívají ve skříni, půjdu je provětrat na cyklostezku.

Je tu plno. Kolaři a "inlajnisté" se vyrojili jako včely, které kolem bzučí v rozkvetlých stromech. V jejich bělostných závojích se odehrávají zásnubní hry ptáčků zpěváčků. Pod nimi v trávě se množí hmyz, aby se udržela křehká rovnováha potravinového řetězce.

Jaro je voňavé, barevné a šťavnatě zelené. A láskyplné. Pozor, na brusle také chodí jeden takový vysoký, zachovalý šedesátník…

 

Z archivu - náš portál obsahuje cca 2500 čtenářských příspěvků,  nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...