Černá barva. Ano, nebo ne?

Černá barva. Ano, nebo ne?

24. 11. 2013

Je smutná. Každého dělá starší. Nelichotí pleti. Po padesátce je absolutně nevhodná, v tomto věku je třeba se oživit veselými barvami. To jsou nejčastější věty, které v souvislosti s oblečením černé barvy slyšíme. Jak už to bývá, skutečnost je obvykle odlišná od předsudků.

Všimli jste si toho někdy? Drtivá většina módních návrhářů a návrhářek nosí černé oblečení. Často jsou černí od hlavy až k patě a to pokaždé. Jejich šatníky tvoří množství jednoduchých černých šatů, černé roláky, černá saka. Čím to je, když nás přesvědčují, že tuhle sezónu frčí fialová, a tuhle červená a jindy žlutá? Říkají to a přitom jsou pořád v té své černé.

Jsme barvami unavení, černá nás uklidňuje a sluší každému, shodují se. Například módní návrhářka a stylistka Táňa Havlíčková říká: „Černý svetr, to jsem já. V ničem jiném se necítím tak dobře.“

„Černá je sázka na jistotu, cítím se v ní dobře,“ potvrzuje další česká návrhářka Liběna Rochová.

Podobně mluví většina jejich kolegyň. Nejde o dvacetileté dívky, ale zralé ženy, které vědí, co jim sluší. Sebevědomé dámy, které rozumí módě, totiž vědí, že černá sluší v každém věku.

Na černou že jsem stará?

Bohužel, mnohé padesátnice, šedesátnice a seniorky však podléhají různým rádoby poučkám spočívajícím v tom, že černá se od určitého věku nehodí. Ovšem výrazných veselých barev se také bojí. Výsledkem jsou pak stále stejné nudné opakující se barvy českých seniorek: béžová, příšerná vínová, modrá, hnědá. Jen si všimněme těch ošklivých téměř totožných bund tříčtvrteční délky v divné barvě, něco mezi červenou a fialovou. Zřejmě je to tedy vínová, ale ošklivá vínová, která pokaždé na podzim a v zimě zaplaví české ulice. „Koupila jsem si tuhle barvu, protože si myslím, že se k mému věku černá nehodí, byla bych smutná. No a tahle vínová, je taková neutrální,“ vysvětluje sedmdesátiletá Marie.  A její o pět let mladší sousedka Jiřina dodává: „No jasně, černou my velké staré holky už nemůžeme, ta nás dělá ještě starší. Mám vínovou, abych nebyla smutná, ale zároveň ne moc vyzývavá, vlastně jsem si ji vybrala proto, že ji nosí většina žen mého věku.“

Chce to jen výrazný doplněk

Nesmysl, dámy. Žena v kvalitním černém roláku je elegantní a zajímavá, ať je jí třicet nebo sedmdesát. Že černá zvýrazní vrásky? Ale kdeže, to jsou pověry. A když má někdo ten pocit, není nic jednoduššího než černý svetřík a černé kalhoty doladit pestrým třeba ostře růžovým šátkem. Nebo výrazně zelenou šálou. Jeden černý svetr a několik doplňků jako jsou šátky, šály, brože či výrazné náhrdelníky, dokážou vytvořit několik variant oblečení. A celé to přijde levněji, než kdybychom koupili pět svetříků či halenek různých barev a vzorů.

Nebojme se takzvaných monolitů, jak návrháři označují celé oblečení v jedné stejné barvě. Černý svetr, černé kalhoty nebo černá sukně. Nebojme se, že budeme vypadat jako bychom šly na pohřeb. Stačí k tomu jeden výrazný prvek, třeba barevná kabelka, už zmíněná šála nebo co třeba barevná čepice. Je snad někde psáno, že šedesátiletá dáma nemůže mít černé kalhoty, černý rolák, černou bundu a červenou čepici? Při takové kombinaci hned bude každému jasné, že tato žena nejde na pohřeb, ale je sebevědomá, má svůj rozum a tudíž nepodléhá módním diktátům různých samozvaných módních policistů, kteří tvrdí, že seniorka by zásadně měla mít neutrální, nejlépe lehce růžovou halenku, která bude lichotit její pleti.

Zkusme vzít černou na milost. Je nejoblíbenější barvou návrhářů, modelek. Všimněme si, kolik slavných osobností nosí většinou černé šaty. A jak v ní vždy vypadají skvěle. Takže, jakmile začnou povánoční slevy oblečení, zkusme pro tento rok přestat prohrabovat ty hromady květovaných barevných hadříků a snažme se najít kvalitní černý svetr a úzké černé kalhoty. A když pak od nějaké sousedky či kamarádky uslyšíme: „Jé, Maruš, celá černá, ty jdeš na pohřeb?“, vysvětleme si to tím, že prostě závidí, jak nám to sluší.

móda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.