Česko je v léčbě cukrovky úspěšné: 
prevence komplikací se vyplácí

Česko je v léčbě cukrovky úspěšné:
prevence komplikací se vyplácí

13. 11. 2013

V péči o diabetiky patří naše republika podle místopředsedy České diabetologické společnosti profesora Milana Kvapila k evropské špičce. Důkazem podle něj je to, že díky včasné a kvalitní léčbě méně diabetiků dospěje do stadia, kdy jim je kvůli komplikacím amputována noha. Počty diabetiků stoupají rychleji než počty amputací. „Všude kromě severských států a ČR amputací u diabetiků přibývá,“ řekl Kvapil při příležitosti Světového dne diabetu, kterým je 14. listopad.

Využívejte možnost vyšetření – pojišťovny ho hradí

Loni se v ČR léčilo 841 tisíc diabetiků, dalších 200 tisíc o své cukrovce neví, protože potíže zatím nemají. Každý rok se zjistí cukrovka u 40 tisíc až 50 tisíc lidí, po odečtení úmrtí je nárůst léčených ročně o 20 tisíc až 30 tisíc. „Cukrovka je metlou současného světa, raketově přibývá zejména cukrovky druhého typu,“ varoval Kvapil a doporučil, aby lidé využívali toho, že zdravotní pojišťovny hradí vyšetření cukru v krvi.

Správná hladina je do 5,5 mmol na litr krve, měřeno na lačno, předstupeň cukrovky je od 5,6 do sedmi, cukrovka je od sedmi výše. Od samého počátku cukrovka poškozuje cévy, i když ještě potíže nepůsobí. Trvá pět až sedm let, než se poškození projeví v takové míře, že pacient musí vyhledat lékaře. V horším případě může být první komplikací infarkt.

Nové léky jsou dražší, ale nakonec se díky nim ušetří

O kvalitě péče podle profesora Kvapila svědčí i to, že 80 procent diabetiků je v péči odborné diabetologické ambulance, jen menší část sledují praktici. Podiatrické ambulance nově mají kód pro péči o diabetickou nohu a pojišťovny jim ji hradí.

Podle odborných doporučení začíná léčba cukrovky edukací. Pacient se dozví, jak má změnit jídelníček a jaký pohyb pro něj je vhodný. Po pár týdnech ho lékař znovu vyšetří a změří hladinu cukru. Pokud úprava životosprávy nezabrala, nasadí mu léky. Počty léčených jen dietou v Česku klesají a přibývá diabetiků léčených léky.

Kvapil to vysvětlil tím, že dřív se s léky čekalo, teď se nasazují co nejdřív – oddálí se tak i o řadu let komplikace, ke kterým časem každý diabetik dospěje. V prevenci komplikací jsou účinné zejména gliptiny, bere je na cukrovku i prezident Miloš Zeman. Nové léky jsou sice až desetkrát dražší, podle Kvapila se ale pojišťovnám vyplatí, protože léčba komplikací je mnohem nákladnější.

cukrovka zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%