Pestrý svět hracích karet 
představí výstava v Praze

Pestrý svět hracích karet
představí výstava v Praze

11. 11. 2013

Vzrušující atmosféru karetních partií s pestrými ornamenty, ale i kouzla a čáry připomene expozice Pestrý svět hracích karet ve výstavní pasáži pražského paláce YMCA. Představí se na ní mimo jiné i největší mariášové karty na světě, které pocházejí z Čech a zaberou celou jednu vitrínu.

Špády a trapulky

Vůbec poprvé se dočkají vystavení unikátní hrací karty - tzv. špády aneb trapulky. Oblíbili si je v 19. století čeští obrozenci. Rádi s nimi hrávali divadelník Václav Kliment Klicpera či spisovatel Jan Neruda. Chybět ale nebudou ani karty mafiánské a pivní. Výstava, kterou pořádá Club sběratelů hracích karet, bude otevřená 29. listopadu v 16.hodin a potrvá dva měsíce. Vstup na výstavu je bezplatný.  

Ojedinělá výstava ukáže karty z pohledu jejich sběratelů. Několik set exponátů v osmi velkých vitrínách překvapí mnohé návštěvníky svojí rozmanitostí. Ti zde zhlédnou kolekce žolíků, reversů hracích karet s pestrými ornamenty i hry, které pomalu upadají v zapomnění jako třeba taroky. A každý druh karet zaujme svou svébytnou grafikou. K vidění budou i speciální trikové karty spolu s dalšími rekvizitami pro kouzlení. To, jak je umí využívat ke svým fíglům, předvede kouzelník přímo na vernisáži výstavy.

Jiný kraj, jiný mrav, jiné karty

Club sběratelů hracích karet se podle svého předsedy Petra Bílého rozhodl dát Pražanům a návštěvníkům hlavního města v předvánočním čase dárek ve formě výstavy „Naším cílem bylo tentokrát ukázat co nejširšímu okruhu lidí, co vlastně na tom sbírání karet máme, že karty nejsou jen na hry Prší a Canasta. A i ty se svým výtvarným provedením můžou značně lišit od zažitých představ. Samozřejmě také platí: co jiný kraj, to jiný mrav – jiné hry a jiné karty. Vystavovaná kolekce si tak v prvé řadě neklade cíle edukativní či historické, ale měla by být pestře ozdobeným vánočním stromkem, na kterém každý najde něco, co ho zaujme,“ říká. Petr Bílý je znalec karetní historie a aktivní sběratel. Jeho sbírka čítající přes 3000 balíčků hracích a vykládacích karet patří k největším v České republice i v Evropě.

výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%