Chcete se nechat rozmazlovat? Jeďte do Třeboně

Chcete se nechat rozmazlovat? Jeďte do Třeboně

6. 11. 2011

Třeboň je ideálním místem pro milovníky historie, kultury, přírody, sportu, přírody, zdravého životního stylu i gastronomie. V Třeboni je zámek a celá řada dalších historických památek, skvělé výstavy, moderní lázně, ideální podmínky pro cyklistiku, plavání, rybaření a také spousta skvělých restaurací.

Něco málo z historie Třeboně

Počátky města třsahají asi do poloviny 12. století, kdy na jedné ze stezek procházejících širokým pohraničním hvozdem vznikla malá osada. Celé rozsáhlé území dostal od krále výsluhou první známý člen později rozvětveného rodu Vítkovců, podnikavý Vítek z Prčic. K roku 1341 se označuje jako město a do roku 1366 se objevuje i její český název vedle dosud užívaného Witigenowe a Wittingau. V roce 1366 se vlastníky Třeboně a přilehlého panství stali bratři z Rožmberka, za nichž město nabylo na významu a bohatství. Již následujícího roku založili Rožmberkové v Třeboni klášter , roku 1376 udělili městu tzv. právo měst královských a roku 1378 mu od krále Karla IV. vymohli výsadu na dovoz soli. Koncem 14. století se už město opevňovalo zděnými hradbami a příkopem. Toto opevnění spolu se zesíleným hrádkem a s okolním bažinatým terénem vytvářelo z Třeboně téměř nedobytnou pevnost. Tak tomu bylo i v husitských válkách, kdy město odolalo několikerým útokům.
 Největšího rozmachu dosáhla Třeboň v 16. a na počátku 17. století , zejména za vlády posledních dvou Rožmberků, bratří Viléma a Petra Voka z Rožmberka. Nová éra budování a rozkvětu nastala postavením Jakuba Krčína z Jelčan do čela všeho rožmberského podnikání. Krčínovy hospodářské reformy zasáhly i město Třeboň a jeho nejbližší okolí. Toto šťastné období Třeboně skončilo vpády pasovských vojsk, vymřením Rožmberků a několika zhoubnými požáry. Další nesmírné utrpení přenesla Třeboni a jejímu okolí třicetiletá válka. Roku 1660 se stali novými vlastníky třeboňského panství Schwarzenbergové, v jejichž držení pak zůstalo až do dvacátého století. Významné změny v životě města nastaly po první světové válce, kdy byl v rámci první pozemkové reformy všechen schwarzenberský hospodářský majetek převeden na stát. Roku 1960 byl zrušen třeboňský politický okres a město obdrželo lázeňský statut.

Lázeňské služby

Třeboň se může pochlubit hned dvěmi lázeňskými komplexy. Starší Bertiny lázně v podstatě sousedí s centrem města, nový moderní komplex Lázně Aurora jsou zase situovány v blízkosti rybníka Svět. Oboje lázně nabízí tradiční léčebné pobyty na tři a více týdnů, ale i speciální lázeňské a wellness programy na týden či prodloužený víkend. Například v Bertiných lázních lze využít víkendový program Třeboňské osvěžení či specializovaný týdenní wellness program pro seniory. Lázně Aurora zase nabízí specializované programy Siesta, Romance či Lázeňský koktejl.

V obou lázeňských komplex mají hosté k dispozici bohatou nabídku kulturního i sportovního vyžití (koncerty, výstavy, výlety po okolí, plavání, tenis, squash, golf atd.). 

Co musíte vidět

Dominantou Třeboně je honosný renesanční zámek, rozkládající se na jihozápadní straně historického centra města. V těchto místech stával nejdříve panský dvorec, změněný na tvrz a později kamenný hrádek, zmiňovaný poprvé roku 1374. Roku 1562 zachvátil město požár, který zasáhl i hrad. Vilém z Rožmberka proto pověřil Vlachy Jana a Antonia Ericery náročnými přestavbami starých budov na renesanční zámek. Tuto proměnu dokončil v době Petra Voka další významný architekt Dominik Cometa. Po smrti posledního Rožmberka (1611) zdědili zámek Švamberkové, kteří přišli o většinu majetku po osudové bitvě na Bílé hoře.Třeboňské panství daroval císař Ferdinand II. své vlastní rodině, ale o snadno nabytý majetek nikdo nepečoval a záchranou pro zámek je až přechod do rukou starobylého německého rodu Schwarzenbergů, kteří jej získali v roce 1660. Po válce v roce 1945 byla nad zámkem zavedena národní správa a v roce 1947 byl třeboňský zámek zestátněn.

Nejvýznamnějším objektem na náměstí je stará radnice. Roku 1562 koupila obec dva shořelé sousední domy a dala je následujícího roku přestavět Vlachem Jakubem Cornbellem na radnici, která při prvním úředním číslování domů roku 1770 obdržela číslo1. S přispěním císaře Ferdinanda III. Byla k radnici roku 1638 přistavěna masivní čtyřboká, 31 metrů vysoká čtyřetážová věž s ochozem, hodinami a cibulovitou střechou s lucernou. Věž od té doby tvořila vedle kostelní věře druhou dominantu města. Roku 1742 bylo průčelí budovy ozdobeno freskami s rožmberským, schwarzenberským a městským znakem.

Hezkou procházkou kolem rybníka Svět se dostanete k dalšímu významnému hostorickémuobjektu, kterým je Schwarzenberská hrobka, kterou nechala postavit kněžna Eleonora. Hrobku navrhl knížecí stavitel F.D.Deworetzský, spolutvůrce přestavby zámku Hluboká. Podle vzoru italského Campa Santa navrhl dvoupodlažní budovu v novogotickém slohu s monumentální schodišťovou rampou, zdařile zasazenou do okolní parkové plochy. Se stavbou bylo započato 14.července 1874 pod vrchním vedením Deworetzského. Na stavbě hrobky se podíleli řemeslníci z celých jižních Čech a za dva a půl roku bylo prostavěno 251 tisíc zlatých. Dne 29.července 1877 hrobku slavnostně vysvětil bratr knížete Jana Adolfa II., pražský arcibiskup Bedřich Schwarzenberg. Střízlivému prostoru kaple dominuje hlavní oltář, zasvěcený Božskému Vykupiteli, zhotovený sochařem Josefem Pokorným z bílého pískovce, sádry a istrijského mramoru. V samotné hrobce, umístěné pod kaplí, se nachází umělecky cenný mramorový sarkofág, vytvořený Alexanderem Trippelem v roce 1789. Vlastní hrobka se nachází pod úrovní terénu i hladiny rybníka Svět. Aby voda z písčité půdy neprosakovala základem stavby, byl okolo stavby zřízen vzduchový kanál, široký 60 cm a hluboký 2 m. Ten odvádí vodu od stavby a zajišťuje tak suché prostředí hrobky.

Ubytování a gastronomie

Město Třeboň nabízí svým návštěvníkům desítky možností pro ubytování a stravování, od hotelů v bezprostředním centru města po celou řadu penzionů na okraji či v okolí města. Vybrat si můžete klidná místa, kam je možné vzít s sebou i čtyřnohé miláčky nebo pokud plánujete cestu i s vnoučaty, lze najít celo uřadu ubytovacích kapacit s dětskýmmi koutky a velkou zahradou.

Třeboňsko se svými stovkami rybníků je ideálním místem pro milovníky pokrmů z ryb. Samozřejmě, že dominantou všech jídelníčků je místní kapr z Rybníkářství Třeboň, kterého Vám mistři kuchaři ve zdejších restaurací připraví na desítky způsobů. Kdo se chce v Třeboni výborně najíst, musí určitě navštívit vyhlášenou restauraci Šupina. Hned v její bezprostřední blízkosti pak je možné navštívit nádherný Pivovar Regent, který je nejen zajímavý svou historií, ale i svými produkty. Vedle vynikajících ležáků můžete ochutnat speciality Prezident či Kníže, který zraje v ležáckém sklepě šest měsíců a obsahuje 7,2 % alkoholu.

Na kolech kolem rybníků

Třeboňsko je samozřejmě od jara do podzimu rájem cyklistů. Nenáročné trasy kolem rybníků Svět či Rožmberk, ale i středně těžké vyjížďky do okolních vesniček a měst zaručují ohromující zážitky pro všechny generace. Cy\klistické trasy jsou velmi pečlivě značeny a co je důležité, s cyklisty počítají i zdejší řidiči, a tak když už se ocitnete mimo cyklistické stezky, většinou se setkáte s velmi ohleduplnými řidiči. 

S využitím serverů www.mesto-trebon.cz a www.trebonsko.cz.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%