Marie Rottrová: Po koncertech
se mi tolik stýskalo

Marie Rottrová: Po koncertech
se mi tolik stýskalo

9. 11. 2013

Končím, řekla před časem. Ale všechno je jinak, čeká ji série Vánočních koncertů, vychází jí nové album. Být ženou v domácnosti, ba přímo v penzi, Marie Rottrová nevydržela.

Co se stalo? Vždyť jste při oslavách své sedmdesátky tvrdila, že už koncertovat nebudete...

Myslela jsem si, že bude snadnější skončit. Nenapadlo mě, že se mi bude po kontaktu s lidmi na koncertech tolik stýskat. Hana Zagorová tušila, že to takhle dopadne. Říkala, že přece už nemůžu být pouze žena v domácnosti, že nejsem žádná „hausfrau“. Měla pravdu. I když musím říct, že ženou v domácnosti jsem také moc ráda.

Co si představit ve vašem případě pod pojmem „žena v domácnosti?“

Jsem ráda doma. Baví mě pracovat na zahradě. Mám ráda klid, domácí pohodu, procházky. Jenže čím více jsem doma, tím více se mi pak stýská po zpívání. Asi byla ta moje pauza k něčemu dobrá, protože si teď kontakt s posluchači opravdu vychutnávám.

Užila jste si v těch dvou letech, kdy jste omezila vystupování, toho, že jste babička?

Ale ano, to se snažím užívat si pořád. Mám čtyři vnuky. Dva ale žijí v Kanadě, takže je nevídám tak často, jak bych chtěla. Na druhé straně jsou motivací, že se konečně snažím naučit slušně mluvit anglicky. Tohle jsem totiž v životě zanedbala, jak už je to v naší generaci bohužel časté. Teď chodím na angličtinu každý týden dvě hodiny, abych se rozmluvila a aby se vnuci nemuseli stydět, že se babička nedomluví.

Na co se vlastně vaši příznivci mohou teď před Vánocemi těšit?

Vychází album Čas motýlů, na kterém jsou starší hity, ale také dosud nevydané písně. Vážím si toho, že mi k nim texty napsal Jarek Nohavica. Jsme dlouholetí kolegové, kamarádi a mě dodnes nepřestává udivovat, jak jsou jeho texty krásné, jakou mají hloubku. Kromě toho budu vystupovat na sérii Vánočních koncertů, bližší informace o nich jsou na mých stránkách.

Asi se vás lidé často ptají, co děláte proto, že jste ve věku po sedmdesátce stále krásná, elegantní a plná energie, ale člověka to při pohledu na vás opravdu napadá. Takže: Děláte pro to něco?

Nepatřím mezi ty, kteří podstoupí nějaký zákrok a pak tvrdí, že jsou podobných zákroků velcí odpůrci a zapírají to. Už dříve jsem se přiznala k tomu, že jsem si nechala upravit horní víčka. Mám pocit, že se tím oko rozjasnilo, cítím se tak lépe. Myslím, že člověk by se neměl bát přiznat, že pro sebe udělal něco, co mu přináší lepší pocit. Jednou měsíčně jdu ke kadeřnici. Jde mi o to, aby vlasy vypadaly zdravě a měly dobrý střih, který se snadno udržuje. Už neexperimentuju, a to se týká také oblečení. V tomto věku už přece žena obvykle ví, co jí sluší, v čem se cítí dobře, má svůj styl.

Jak to máte s pohybem? Jste sportovkyně, cvičíte?

Mým pohybem je práce na zahradě a co nejvíce procházek. Myslím, že takový přirozený pohyb a fyzická práce je užitečnější než týrání se v posilovně. Poznala jsem, že mému tělu ale hlavě dělá dobře, když jsem v klidu, když život kolem mě plyne a já se jim nechávám unášet. Takže jestliže má někdo pocit, že vypadám dobře, je to tím, že žiju klidný, spokojený život.

Nakolik s tou spokojeností souvisí, že jste před časem našla novou lásku?

Samozřejmě, že to souvisí hodně. Dlouho jsem žila sama. Nedovedla jsem si představit, že by po mém boku byl v každodenním běžném životě ještě někdy nějaký muž. Ale stalo se. Prostě mi ho přinesl život. Nejdříve jsem se bála připustit si, že by z našeho vztahu mohlo být něco víc, obávala jsem se toho, že je mladší než já. Ale zjistila jsem, že jsme stejní, že máme stejné názory na to, co je pro nás v životě podstatné. A tak jsem nad naším vztahem přestala přemýšlet a prostě si ho užívám.

 

Marie Rottrová
Narodila se 13. listopadu 1941 v Ostravě. Po maturitě pracovala jako úřednice, ale díky soutěži pro pěvecké talenty v roce 1960 dostala nabídku nazpívat písničku a vystoupit v televizi. Zpívala se skupinami Flamingo, stala se jednou z nejoblíbenějších zpěvaček, začalo se jí říkat Lady Soul. Její písničky se vyznačují především kvalitními texty, za kterými stáli Jiřina Fikejzová, Jaroslav Wykrent či Jaromír Nohavica. Některé skladby, jako třeba Lásko, voníš deštěm, patří dodnes k nejpopulárnějším.

rozhovor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%