Tlačítko tísňového volání
chrání zdraví, ale i majetek

Tlačítko tísňového volání
chrání zdraví, ale i majetek

9. 11. 2013

Tlačítko, které nosí senior nebo zdravotně postižený člověk na ruce nebo krku, dokáže přivolat pomoc v případě pádu, nevolnosti nebo dezorientace. Umožňuje tak žít soběstačný život ve svém domově s jistotou, že v případě potřeby přijde pomoc. Čidlo pohybu instalované doma dokáže samo upozornit na krizovou situaci uživatele i na nezvanou návštěvu v prázdném bytě.

Tlačítko tísňové péče provozuje občanské sdružení Život 90 od roku 1992. Jeho prostřednictvím vznikla tísňová služba v České republice jako taková. I když na trhu v současné době existují různé varianty, služba Života 90 zůstává v mnoha směrech jedinečná.

Za víc než 20 let existence tlačítko tísňové péče ochránilo životy tisíců starých lidí nebo zdravotně postižených po celé České republice. Služba je navíc zařazena do zákona o sociálních službách, což umožňuje její hrazení z příspěvku na péči.  

 „Při zavedení tísňové péče v České republice jsme mysleli hlavně na osamělé starší lidi nebo páry, u kterých je riziko, že budou potřebovat rychlou pomoc. Chtěli jsme, aby jejich život byl plnohodnotný a mohli ho žít u sebe doma a zároveň se cítili v bezpečí,“ říká ředitel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman. 

Dobrý hlídač

Službu tísňového tlačítka má klient nainstalovanou doma. Toto chytré zařízení obsahuje čidlo pohybu, které dokáže udělat nezapomenutelnou službu - sleduje nečinnost a nepohyb v bytě. Stane-li se, že uživatel upadne a nestihne tlačítko použít, čidlo po nastavené době samo spustí alarm a volá dispečink tísňové péče. Služba tak dokáže zachránit život a vylučuje riziko, že uživatel leží na zemi svého bytu zraněn a bez pomoci i několik dní.

Čidlo ale může mít i opačnou funkci - v době své nepřítomnosti v bytě ho uživatelé používají i jako zabezpečovací systém. Operátorkám nahlásí, že byt opouští a čidlo pohybu se přepíná na hlídací režim. Pokud do „zakódovaného“ bytu někdo vstoupí, operátorky vidí, kde a v čím bytě k tomu došlo. „Tuto situaci řešil dispečink tísňové péče Života 90 například před dvěma týdny, kdy operátorky takto zachránily uživateli cennosti a vybavení bytu,“ říká Monika Vávrová, vedoucí tísňové péče Života 90. „Můžeme tak s nadsázkou říct, že tlačítko dokáže řešit různé druhy tísně,“ dodává.

Tlačítko tísňové péče může být také velkým pomocníkem v situacích, kdy senior zažívá týrání, je ohrožován nebo nucen k něčemu, co dělat nechce, například podomními obchodníky nebo falešnými prodejci smluv.

Pomoc v krizi

V případě krizové situace, kdy se uživateli udělá nevolno, upadne a nemůže vstát, je týrán, okraden nebo potřebuje jinou pomoc, stačí jen zmáčknout tlačítko, které u sebe nosí. Během chvíle je propojen s dispečinkem tísňové péče, kde s uživatelem hovoří operátorky. Ty zjistí, co se stalo a podle situace zorganizují potřebnou pomoc – zavolají rodině, pošlou výjezdovou službu s klíči od bytu uživatele, zorganizují příjezd záchranné služby, policie nebo hasičů.

Další velmi oceňovanou výhodou a jedinečností tísňové služby Života 90 je pravidelné volání - pracovnice dispečinku jednou týdně všechny klienty obvolávají. Pohovoří s nimi, zeptají se na jejich zdravotní stav a ten si zaznamenají. Díky tomu, že pravidelně sledují a aktualizují zdravotní trendy uživatelů, jsou pak schopny ještě rychleji a efektivněji zorganizovat pomoc, kdykoli ji uživatelé potřebují.

Měsíční poplatek za používání tlačítka tísňové péče je 400 - 550 korun. K němu si uživatelé hradí platby operátora podle smluveného tarifu. Operátor přenáší zprávy při veškeré komunikaci tísňového zařízení s dispečinkem tísňové péče, jako je tísňové volání, kódování bytu apod.

tísňová linka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%