Sexuální orientace nemusí
být vepsána ve tváři člověka

Sexuální orientace nemusí
být vepsána ve tváři člověka

10. 11. 2013

Oproti zavedeným představám není sexuální orientace ve tváři patrná. Dokládá to aktuální studie českých vědců, která vyvolala pozornost i v zahraničí. Homosexuální muži mají v obličeji mnohem více mužských rysů, než se dosud předpokládalo, což popírá dosavadní stereotypní názory o tom, že gayové mají ženštější vzhled.

Vědci zkoumali obličeje osmi desítek dobrovolníků. Při výzkumu našli morfologické rozdíly ve tvářích homosexuálů a heterosexuálů. Zároveň ovšem zjistili, že sexuální orientace není tak snadno rozpoznatelná.

Experti poukazují na to, že stereotypní asociace k mužské homosexualitě a "zženštilým" rysům často vede ve společnosti k mylným úsudkům. Studie byla publikována i v oficiálním časopise Mezinárodní akademie pro výzkum sexuality. Všimla si ji některá světová média, mimo jiné i renomovaný list The Independent.

Rozdíly jenom specifické

Badatelé z Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy a Akademie věd zkoumali čtyřicet českých homosexuálů a stejný počet heterosexuálů. Jde o první studii tohoto druhu, která ještě musí být potvrzena na větším vzorku, a jiné populaci. Z výzkumu vyplývá, že tvar obličejů homosexuálů a heterosexuálů se skutečně statisticky významně liší, ale jen v některých specifických rysech.

Vědkyně Jaroslava Varella Valentová, která se výzkumu sexuální orientace věnuje mnoho let a vědecký tým vedla, nafotila v laboratoři portréty dobrovolníků – homosexuálních a heterosexuálních českých mužů. S vědcem Karlem Kleisnerem z Přírodovědecké fakulty UK analyzovali jejich tváře pomocí metody, která se nazývá geometrická morfometrie.

Homosexuální muži mají podle zjištění poměrně širší a kratší tváře, menší a kratší nosy a spíše silnější a zakulacenou spodní čelist. Některé z obličejových rysů skutečně podle Valentové vypadají ženštěji, jiné ale naopak typicky mužsky. Typicky ženské rysy u gayů se tak nepotvrdily, jak uvádějí jiné celosvětově známé studie.

„Znamená to, že homosexuální muži v sobě skloubí jakousi mozaiku maskulinních i ženských rysů a nedá se na základě naší studie jednoznačně říct, že by fungoval tradiční stereotyp: Homosexuální muž = zženštilý muž. Spíše ukazujeme opak, tedy že takto to být zdaleka vždy nemusí. Ne každý homosexuální muž je nutně zženštilý, a stejně tak ne každý muž s ženštějšími rysy je nutně homosexuální,“ řekla vědkyně.

Na první pohled bez rozdílu

Navazující studie, v níž se používaly stejné fotografie homosexuálních a a heterosexuálních mužů, nechala vybrané snímky hodnotit nezávislými osobami. Vědci se jich ptali, jaké sexuální zaměření mužům na fotografiích přisuzují.

„Nepotvrdilo se nám, že by nezávislí hodnotitelé dokázali skupiny rozpoznat. I když se ukázalo, že zásadní rozdíly v obličeji homosexuálních a heterosexuálních mužů existují, tak zřejmě nevedou k tomu, že bychom dokázali tyto muže na první pohled rozeznat. Některé možná ano, ale některé nikoliv,“ uvedla Valentová a dodala: „Co je ještě důležitější, naše studie by také neměla být chápána tak, že by k nějakému rozpoznávání na základě obličejových rysů docházet mělo.“

Studie navazuje na celosvětové teoretické a empirické bádání v této oblasti a na mnoho jiných zjištěných rozdílů mezi homosexuální a heterosexuální populací.

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.