Mistr české dokumentární fotky
Jindřich Štreit v Divadle U Valšů

Mistr české dokumentární fotky
Jindřich Štreit v Divadle U Valšů

8. 11. 2013

V úterý 19. listopadu přivítá Divadlo U Valšů klasika české dokumentární fotografie Jindřicha Štreita. Ten od 16:00 hodin vystoupí v talkshow Lásky, kterou uvádí Jan Lorman. Součástí pořadu bude i promítání fotografií.

Prof. Jindřich Štreit je jedním z nejvýznamnějších českých sociálně-dokumentárních fotografů. Za největší přínos v jeho díle můžeme považovat zobrazování vesnice, soukromí a mezilidských vztahů. Četné motivy také poukazují k vyvázání z tradic a řádu venkova. Všudypřítomná je destrukce, ztráta kulturních hodnot a rozrušování tradičních venkovských vazeb.

Vernisáže na Sovinci

Zúčastnil se nebo sám zorganizoval stovky výstav na čtyřech kontinentech světa a byl účastníkem mnoha mezinárodních dílen a sympozií. Vyhlášenou formou neoficiální kultury se staly v osmdesátých letech jeho vernisáže českých a slovenských umělců na Sovinci, ve kterých se svou ženou pokračovali až do roku 1997.

Vězení

Rok 1982 byl pro Jindřicha Štreita přelomový – zúčastnil se jako jediný fotograf nepovolené výstavy neoficiálních výtvarných umělců na tenisových kurtech v Praze, vzápětí byl vzat do vazby a odsouzen za hanobení republiky, byla mu zabavena část negativů i pozitivů a fotoaparát. Po propuštění z vězení nesměl učit, pracoval v knihovně a později jako dispečer Státního statku Ryžoviště.

Pedagogická činnost

V rámci své pedagogické činnosti pravidelně připravuje s kolegy z Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě fotografické dílny a realizuje a především dlouhodobé fotografické projekty, jež mapují běžný život ve městech i na vesnicích. Od roku 1990 část své práce soustavně věnuje podpoře humanitární a charitativní činnosti. Za svoje fotografie získal řadu domácích i mezinárodních ocenění.

Činnost Jindřicha Štreita je velmi různorodá, vydává katalogy i knihy po celém světě. Jedna z posledních se jmenuje Cesta domů.

fotografie výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.