V metru se rozjíždí vagon
určený hlavně pro nezadané

V metru se rozjíždí vagon
určený hlavně pro nezadané

9. 11. 2013

Nezadaní cestující, kteří nastoupí v sobotu na trase pražského metra A do prostředního vagónu soupravy, nemusí vystupovat sami. Pražský dopravní podnik (DPP) totiž spouští od 9. listopadu takzvaný komunikační vagon metra, ve kterém se lidé mohou seznamovat, nebo si jen tak nezávazně povídat. Nastoupit do něj mohou každou sobotu od 10:00 do 22:00.

Vagon měl být původně označen samolepkou a měl být vyloženě seznamovací. Od toho nakonec DPP ustoupil. Podle ředitele podniku Jaroslava Ďuriše to bylo příliš svazující a omezující, proto se dopravce rozhodl pro komunikační vůz, který tak nebude sloužit pouze nezadaným. "Je to o úsměvu a příjemném cestování, nelze striktně nařizovat seznamování," řekl. Původně se mluvilo o posledním vagónu, nakonec DPP zvolil prostřední. "Na konečné by se totiž po otočení soupravy stal z posledního první vagón," vysvětlil Ďuriš.

Podle radního a předsedy dozorčí rady DPP Jiřího Pařízka inspiroval k zavedení komunikačního vagónu dnes převažující způsob elektronické komunikace. "V současné době je vhodné se vrátit k mluvenému slovu a tento způsob komunikace obrodit. K tomuto účelu může sloužit i komunikační vagón metra," uvedl Pařízek.

Sobotu potom vybralo město společně s podnikem proto, že lidé nikam nespěchají a mají více času. "Máme volno, jezdíme za kulturou, za zábavou a je volnější rytmus," sdělil Pařízek.

Za projekt nemusel dopravce zaplatit ani korunu. "Náklady nejsou prakticky žádné, protože vše, co jsme vyrobili, je plakát, který jsme dělali sami, a stojany máme," řekl Ďuriš.

Úspěšnost akce bude podnik vyhodnocovat podle odezvy cestujících, a to jak prostřednictvím e-mailů, tak reakce lidí na facebookové stránce DPP. "Zájem o spuštění projektu jsme si ověřili v zářijové anketě na webu. Z jejích výsledků vyplynulo, že 80 procent lidí si myslí, že seznámit se v metru je možné," dodala mluvčí DPP Aneta Řehková.

MHD
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.