Je mi přes sedmdesát
a jsem napoleonista

Je mi přes sedmdesát
a jsem napoleonista

2. 11. 2013

Srdeční záležitostí, nejen pouhým koníčkem, je pro dvaasedmdesátiletého Františka Sklenáře z Bystřice pod Hostýnem jeho záliba ve vojenské historii, konkrétně období francouzského císaře Napoleona Bonaparta. Takzvaným napoleonistou, který obléká přesnou repliku uniformy napoleonských vojsk a účastní se řady akcí, je naplno již 14 let. Měl také tu čest stát stráž v Paříži u Napoleonova hrobu.

Být napoleonistou pro něj znamená hodně. „Například když jsme přebírali prapory a v chrámu zavelel francouzský generál, do toho ty bubny, tak byly i slzy. To si musí člověk prožít, to je úžasné,“ vypráví Sklenář, který je členem bystřického klubu vojenské historie a 8. historického pluku francouzské řadové pěchoty.

K jeho nadšení pro napoleonská vojska jej přivedla záliba v historii. „Napoleon se mi vždy líbil, ty jeho boje. Navíc to jsou pěkné uniformy, sluší každému chlapovi, líbí se to děvčatům,“ říká s úsměvem. Přestože má dané období hodně nastudované, některé věci jej překvapí. „Třeba když jsme byli v Lipsku, byly tam takové uniformy, že jsme se museli ptát, co to vlastně je,“ podotýká.

Sklenář se účastní řady akcí včetně rekonstrukcí bitev. „Bitva je adrenalin. Někdo to bere více ze srandy, někdo vážněji, například Poláci či Rusové. My už víme, co si můžeme dovolit,“ vysvětluje. Přesto se podle něj napoleonistům zranění nevyhnou. „Nejhorší to mají dělostřelci, tam jsou i utrhnuté ruce, prsty, popáleniny,“ říká.

Návrat do života po akci s napoleonisty není vždy jednoduchý. „Když přijedeme z bitvy, tak než člověk naskočí do toho běžného života, chybí mu ten táborový život, kamarádi a všechno kolem,“ lituje. Rodina včetně manželky si už na jeho vášeň pro napoleonské období zvykla, vede k ní také svého vnuka. „Už ho do toho zasvěcuji, mám doma hodně věcí, byl bych rád, kdyby to po mě někdo převzal,“ doufá Sklenář. S napoleonisty procestoval celou Evropu, jeho snem je podívat se ještě na Korsiku.

Bystřická pobočka 8. regimentu francouzské pěchoty funguje ve městě dvě desetiletí. Právě uspořádala vzpomínkový pochod z Dřevohostic na Přerovsku do Bystřice. Připomněla tak ústup vojsk po bitvě tří císařů u Slavkova a hlavně vojáky, kteří zemřeli na následky zranění či na nemoci v tamních lazaretech. V celém Česku se k napoleonistům hlásí několik stovek lidí. V Evropě patří ti čeští k nejaktivnějším.

Napoleon
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.