Krbová kamna: levné topení
a především příjemné teplo

Krbová kamna: levné topení
a především příjemné teplo

3. 11. 2013

Do bytu, do domu, na chatu i chalupu. Krbová kamna v českých domácnostech opět získávají svoje místo. Topí se v nich příležitostně, ale stále víc lidí volí oheň v krbových kamnech jako hlavní zdroj tepla. Dřevo je totiž palivem, které v porovnání s ostatními vychází nejlevněji. Díky kamnům tedy nejen ušetříte, ale získáte velmi originální doplněk. Živý oheň vytvoří ve vašem domově útulnou atmosféru.    

Nevíte, jak krbová kamna vybrat? Důležité je zjistit následující:

  • Jaký je tah komínu nebo jakou účinnou výšku komín má
  • Jaký je průměr kouřovodu (sopouchu)
  • Jak velký prostor potřebujete vytápět

Plechová vs. kachlová

Krbová kamna můžeme rozdělit do dvou skupin – plechová a kachlová. Kamna s plechovým pláštěm v nabídkách výrobců převažují a jejich hlavní výhodou je, že se rychle nahřejí. Trendem poslední doby je však návrat ke klasice, kterou představuje tradiční český výrobek – kamna kachlová. „Kachlovým kamnům sice nahřátí trvá delší dobu, ale po vyhasnutí ohně z nich teplo dlouho sálá, protože v keramickém obkladu se velmi dobře akumuluje,“ říká Aleš Mostecký z Mountfieldu.

V obou případech je potřeba si všímat, jaký mají kamna výkon. Pokud vyberete kamna se slabým výkonem, hrozí přehřívání a následné popraskání. U kamen se silným výkonem budete mít zase přetopeno a po utlumování ohně nebudou dobře fungovat. Ohled je potřeba brát také na to, zda je objekt, který chcete vytápět zaizolovaný nebo ne.

Samostatnou kategorii pak tvoří ještě kamna litinová. Ty patří mezi nejdražší, ale dokáží dobře akumulovat teplo (viz Porovnání krbových kamen, Arecenze.cz)."

K čemu slouží výměník?

Krbová kamna umí vytopit místnost, ve které jsou umístěna. Otevřenými dveřmi se sice může teplo dostat i do dalších místností, ale pokud chcete vytápět celý dům, je mnohem efektivnější a účinnější pořídit si krbová kamna s teplovodním výměníkem. „Teplovodní výměník se dá napojit na stávající nebo nové teplovodní rozvody, díky kterým krbová kamna vytopí další části domu. Mohou tak být hlavním zdrojem tepla,“ dodává Mostecký.

Menší spotřeba paliva

V nabídce krbových kamen najdeme i ty, které disponují tzv. terciálním spalováním. Je to proces, během kterého se využívají zbytkové hořlavé plyny, které by jinak odešly nevyužity komínem. Terciální spalování je velmi efektivní, dochází při něm ke kvalitnějšímu spalování zplodin, zvyšuje se účinnost kamen a také se při něm spotřebuje méně paliva. 

Pokud jste se rozhodli pro koupi krbových kamen, nenechávejte jejich výběr náhodě a svěřte se do rukou odborníků. Ve specializovaných prodejnách vám poradí a vyberou krbová kamna odpovídající vašim požadavkům.

bydlení Mountfield
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%