Je vegetariánství správná cesta?

Je vegetariánství správná cesta?

31. 10. 2013

Tělo si řekne, co chce

Tělo si samo dokáže požádat o takovou potravu, která obsahuje látky, kterých se mu nedostává. Bohužel, tyto žádosti jsme se naučili ignorovat. Takovou dokonalou dietu, o jakou si tělo dokáže říct, tu vám nesestaví ani ten nejlepší dietolog. Tedy správně vnímající člověk by měl jíst to, na co má chuť.

„Věř v Boha a čiň, co se ti zlíbí.“ Známe to z Bible a znamená to, že správně a hluboce věřící člověk má touhu dělat jen dobré a správné věci. (Tedy člověk věřící v jakéhokoliv Boha či jiný zdroj dobra)

„Měj čistou mysl a jez, co se ti zlíbí“, zněla by moje parafráze. Vypadá to neuskutečnitelně, ale pokud se člověk rozhodne pro některou cestu duchovního rozvoje své osobnosti, může být preference určitého zdravého jídelníčku jako takový „vedlejší efekt“.

Naše podvědomí je schopné rozpoznat, co nám prospívá a co škodí. To podvědomí opravdu umí. Problém je, že nejsme schopni to vnímat. Tak nás podvědomí varuje tím, že nám vytvoří nemoc. I vytvořit nemoc podvědomí umí. A pokud si škodíme dál, nevyléčí nás žádné léky.

Člověk je pračlověk

I když nosí místo kožešin džíny. Pračlověkem zůstává svým přizpůsobením prostředí. Člověk se jako živočišný druh vyvíjel po miliony let jako všežravec, posléze lovec a také farmář. Geneticky jsme stále vybaveni pro život v jeskyních. Když vlivem jen krátké doby (jen několik málo tisíc let) trvání „civilizace“ měníme radikálně svůj život, přináší nám to problémy.

Složení našeho jídelníčku je toho také příkladem. Naše tělo, vyvinuté už v pravěku, si prostě neumí poradit:

  1. s nadměrným množstvím potravy.
  2. s množstvím umělých látek v potravě
  3. s množstvím cukru v potravě
  4. s množstvím masa v potravě

Pračlověk nežil většinou v nějaké hojnosti a přebytku. Příjem potravy byl omezený. I když byl někdy díky nějakému úspěchu velký přebytek, bylo to tak zřídka, že stejně trávicí, na to neuzpůsobený, systém nebyl schopen toto větší množství jídla zpracovat.

Stálejším a osvědčeným zdrojem potravy byla rostlinná strava. Maso bylo na jídelníčku zřídka a člověk je schopen se bez něj obejít dlouhou dobu bez újmy na zdraví. Cukr ve své čisté podobě se v přírodě běžně ve větším množství nevyskytuje. Nejsme proto připraveni na konzumaci většího množství. Pračlověk si jídlo zpracovával tepelně. Ovšem způsob smažení v současné podobě je pro tělo něčím novým, neví, jak si s látkami přepáleného tuku poradit.

Také látky vzniklé syntézou jsou pro tělo nečitelné, neví, co s nimi. V nejlepším případě je vyloučí. Vzhledem k množství se to ale většinou ne zcela povede a tak je někam uloží. A v tom nejhorším případě je chybně identifikuje a použije naprosto nevhodným způsobem.

Potrava živočišného původu

Ponechám stranou vegetariány, kterým je líto zvířátek. Člověk, jak už jsem řekl, je lovec a všežravec.

Potrava má dvě složky. Tu molekulární výživnou, hrubohmotnou a jemnoenergetickou, informační. Ještě v židovské tradici je udržován způsob přípravy košer pokrmů. Tedy tak, aby nebyl poškozen kladný energetický potenciál a nedocházelo k poškozování kladných energetických toků konzumentů. To je na hony vzdálené současné živočišné velkovýrobě. Z tohoto hlediska je vhodné maso košer anebo lovená zvěřina.

Sbírkou škodlivin jsou uzeniny. Bohužel. Tlak spotřebitelů na jejich chutnost a trvanlivost se neblaze podepsal na jejich chemickém složení. Kuřecí maso z velkochovů už také ztrácí to, co by nám snad mohlo přinést při konzumaci kladného.

Myslím, že mnohý vnímavý člověk v nabídce masných výrobků na trhu podvědomě cítí jejich škodlivost, proto se jeho tělo začne bránit jejich požívání a je o jednoho vegetariána více.

Já osobně bych radil se masu zásadně a bez výjimky nevyhýbat, ale na druhou stranu ho nijak nevyhledávat. Denně si dopřávat maso a uzeniny určitě nikomu neprospívá. Bral bych ho jako doplněk stravy. Občas a ještě si dobře vybírat. Dokážeme bez něj vydržet dlouhou dobu bez újmy na zdraví a dokonce nám překvapivě brzy přestane chybět. Trávení rostlinné potravy je také energeticky méně náročné a méně nás vyčerpává.

Já osobně při svém zaměstnání musím dbát na to, aby moje pokožka, když provádím relaxační masáže, nebyla zdrojem nepříjemných pachů, ani když se trochu orosí potem. Že to zásadně souvisí s předchozí konzumací masa, to jsem spolehlivě vypozoroval.

Na závěr

Rád bych to shrnul asi takto:

Když omezíte konzumaci masa, budete nejen zdravější, ale budete se i lépe cítit. Budete si připadat svěžejší a méně unavení.

Když budete na sobě pracovat po duchovní stránce, naučíte se naslouchat si. Pak tělo už samo začne odmítat větší dávky masa. Podobně cukr, syntetické látky i přebytek potravy všeobecně.

Jezte hodně zeleniny. Avšak mezi zeleninu bych snad raději ani nepočítal ty podivné bledé koule bez chuti, které prodávají obchodní řetězce pod názvem rajčata. Ta raději vůbec.

Zdravá strava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%