Zemřel Ferdinand Havlík,
spoluzakladatel Semaforu

Zemřel Ferdinand Havlík,
spoluzakladatel Semaforu

30. 10. 2013

Ve věku 85 let zemřel klarinetista Ferdinand Havlík. Spoluzakladatel Divadla Semafor a kapelník jeho orchestru byl mimo jiné autorem hudby i k nejvíce reprízované hře Semaforu Kytice. Poslední rozloučení s Havlíkem se koná 4. listopadu v 10:00 ve Velké obřadní síni ve Strašnicích.

„Ferda byl v Divadle Semafor můj první kapelník staré zlaté éře Semaforu. Natáčel první desky a představuje pro mě kus nostalgie,“ řekla Pilarová, která si s Havlíkem zahrála i v hudební komedii Kdyby tisíc klarinetů.

Havlík je autorem aranží hitů Pilarové jako jsou Že kočka není pes nebo Láska nebeská. „Naposledy jsem ho viděla, když jsem mu zpívala k osmdesátým narozeninám,“ podotkla.

Jméno klarinetisty, skladatele a aranžéra Havlíka, který se narodil 17. června 1928 v Brně, je neodmyslitelně spjato s divadlem Semafor. Právě on prý dával písničkám typický "semaforský" styl. Jeho hudební záběr byl ale širší. Založil několik hudebních formací, které doprovázely řadu skvělých zpěváků a jako herec se objevil i v divadle a filmu.

Havlík se věnoval hudbě profesionálně již od sedmnácti let. Hrál v orchestrech Arnošta Kafky, Zdeňka Bartáka či Jiřího Procházky. V roce 1959 s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem spoluzakládal Semafor, kde se po smrti Šlitra stal hlavním skladatelem. Napsal hudbu k Čarodějkám, Faustovi a především k vrcholné Kytici, která se stala největším úspěchem celé éry divadla. Ve většině her se objevoval i v malých rolích, často ve dvojici se saxofonistou Eugenem (Evženem) Jegorovem.

Vedle Semaforu se milovník swingu věnoval dalším aktivitám. V polovině 70. let například založil Swing Band, složil hudbu k řadě známých inscenací i filmů a občas si v některém zahrál. „Táta mi klarinet sehnal za války skoro s nasazením života za dvacet kilo mouky. Začal jsem se na něj učit koncem války. Já už během války měl vlastní kapelu, se kterou jsme jezdili a hráli po fabrikách lidem alespoň trochu pro radost. Tenkrát jsem hrál ještě na housle. Ale do klarinetu jsem se zamiloval,“ vzpomínal před časem Havlík, který má na Ochranném svazu autorském registrováno více jak 430 děl, u nichž je autorem, nebo spoluautorem.

hudební skladatelé úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.