Seniorky v roli modelek?
Ano a je jich stále více!

Seniorky v roli modelek?
Ano a je jich stále více!

28. 10. 2013

Rožnov pod Radhoštěm, Hranice na Moravě, Praha. To je část měst, kde už proběhly módní přehlídky pro dámy středního a vyššího věku. Přesněji, kdy se na přehlídkové molo nevydaly hubené dvacetileté modelky, ale zralé ženy ve věku nad čtyřicet a hodně výše. Ten trend se úspěšně šíří světem a tak je fajn, že Česko nezůstává pozadu.

V Hranicích se projekt s názvem Móda elegantních dam konal letos popáté. Na přehlídce na tamním zámku se sešly v rolích modelek nejen čtyřicátnice, padesátnice či šedesátnice, ale také například dvaaosdesátiletá paní, která neváhala vyrazit na molo. "Některé z těch dam mi připadaly naprosto neuvěřitelné," říká herec Miroslav Šimůnek, který letos akci moderoval. "Nejen kvůli odvaze zahrát si na modelky, ale protože jsou opravdu elegantní a půvabné. Kéž by se takových v českých ulicích objevovalo více."

Módní přehlídka elegantních dam

Různé varianty oblečení pro ženy vyššího věku čas od času předvádí také členky Seniorklubu z Rožnova pod Radhoštěm. Pod názvem Módní přehlídka elegantních dam vyrážejí na pódium a procházejí se ve vlastních kombinacích, které si pak vzájemně hodnotí. Tradicí se stává také módní přehlídka seniorů v pražském Divadle U Valšů. Ta probíhá pod hlavičkou sdružení Život 90, které mimo jiné provozuje i bazar s oblečením. Dámy předvádějí právě zajímavé kusy ze second handu, protože i české seniorky už naštěstí pochopily, že second hand zdaleka naznamená jen shromaždiště vyřazeného starého oblečení pro chudáky, kteří nemají na nové. Právě naopak, v obchodech s oblečením z takzvaně druhé ruky nakupují úspěšné herečky, modelky a často se svými úlovky chlubí v rozhovorech. Tahle přehlídka dokázala, že v těchto obchodech je spousta zajímavých kusů i pro dámy vyššího věku. Ale hlavně, najdou se v nich věci, které už sice někdo nosil, ale často jde o drahé značky, takže jejich kvalita je i po letech vyšší a vzhled lepší, než nový svetřík za dvě stovky v obchodního řetězce, který po druhém vyprání často vypadá jako hadr na podlahu.

Seniorky se nebojí barev

Poslední módní přehlídka U Valšů naznačila, že mnohé pražské seniorky se vůbec nebojí barev. Předváděly výrazné červené svetry, zářivé šátky a šály. Aplaus sklízely ty, které si na molo vyrazily v kalhotách zastrčených do kozaček, což z nepochopitelného důvodu mnohé starší dámy komentují slovy: To se hodí jen pro mladé. Tady bylo jasně vidět, že jde jen o to, umět oblečení zkombinovat a pak hranice věku padají jako domečky z karet.

V New Yorku letos proběhl Týden plnoštíhlé módy - Full Figured Fashion Week. I to je dobrá zpráva, většinu modelů, které jsou určeny sice pro mladé, ale přece jen oplácané ženy, si totiž obvykle směle mohou obléct ženy vyššího věku, které mají kypré tvary nebo prostě nějaká část jejich těla už není jako bývala.

Také Lagerfeld dává šanci seniorkám

A také na prestižních přehlídkách světových návrhářů jako je je Karl Lagerfeld se v posledních pár letech objevují modelky s vráskami. Pro Lagerfelda nyní předvádí čtyřiapadesátiletá Ines de la Fressange, dříve modelka, nyní také autorka veleúspěšného bestselleru Z deníku Pařížanky. Mimochodem, pokud tuto knížku ve vaší knihovně mají, určitě si ji aspoň prolistujte, docela dobře je v ní vysvětleno, proč si z přibývajících let není třeba dělat těžkou hlavu, protože elegance a styl spočívá v něčem úplně jiném. Takže tahle autorka ted je v kurzu jako modelka, stejně jako třeba Daphne Selfe, které je třiaosmdesát. Přesto ji na své přehlídky a kampaně nyní angažují značky jako Dolce & Gabbana, Nivea, Adidas. V rozhovoru  pro časopis Vogue řekla: "Nechápu, proč dnešní ženy vypadají nedbale. Nezáleží na tom, kam jsem šla, ale vždycky jsem měla klobouk, odpovídající tašku a boty. Proč se dnes ženy elegance vzdávají? To nechápu."

Možná, že i čeští úspěšní návrháři časem zařadí do svých přehlídek nějakou tu šmrncovní seniorku, možná si podobné přehlídky budo organizovat dámy samy sobě pro radost i v dalších českých městech. Zájem o módu totiž zralé ženy mají rok od roku vyšší. I proto v Magazínu I60 chystáme novou pravidelnou rubriku, ve které budeme rozebírat největší prohřešky, kterých se v oblékání dopouštíme i pravidla, která mohou pomoci vytvořit s minimálními náklady šatník pro šmrncovní aktivní ženu. Budeme rádi, když napíšete, co by vás v souvislosti s módou a oblékáním zajímalo, v čem se chcete poradit, co vám vadí apodobně.
(vh)

móda oděvy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%