ČSSD utrpěla vítězství, černým
koněm voleb je Andrej Babiš

ČSSD utrpěla vítězství, černým
koněm voleb je Andrej Babiš

27. 10. 2013

Vítězem předčasných voleb je sociální demokracie. Její zisk však není zdaleka takový, jak předpokládaly volební průzkumy. Získala jen necelých 20,5 procenta hlasů. Naopak mnohem více, než se ukazovalo v průzkumech, získalo hnutí ANO, které volilo téměř 18,7 procenta občanů. Komunisté obsadili se ziskem necelých patnacti procent třetí příčku. Do Poslanecké sněmovny se nedostanou Zemanovci, kteří ve volbách vyloženě propadli - dostali jen půldruhého procenta.

Z pravicových stran je nejsilnější TOP 09, která získala bezmála 12 procent voličských hlasů, ODS se ziskem 7,7 procenta zaznamenala podle očekávání nejhorší výsledek za dobu svobodných voleb. Do poslaneckých lavic dále usednou zástupci KDU- ČSL (6,8 %) a také hnutí Úsvit přímé demokracie (6,9 %). Právě tyto strany společně s hnutím ANO jsou podle politologů největšém překvapením voleb. Další partaje se do sněmovny pravděpodobně nedostanou.

Prozatím reálnou tříčlennou koalici mohou sestavit ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Šéf ANO Andrej Babiš však prohlásil, že do vlády jít nechce, stejně jako podporovat ČSSD nebo dosavadní pravici. "Neumím si představit při programu ČSSD, že bychom ji podpořili. Naše země potřebuje ekonomickou stabilitu. Potřebujeme nízké daně," uvedl bezprostředně po zveřejnění výsledků voleb Andrej Babiš.

Voliči chtějí nové tváře

Letošní předčasné volby do Poslanecké sněmovny nebyly na rozdíl od minulosti duelem levice a pravice, uvedli politologové. Voliči podle nich ukázali, že přestávají věřit zavedeným stranám, ale netransparentnost nových volebních subjektů jim zřejmě nevadila.

Politolog Tomáš Lebeda řekl v České televizi, že volby pravděpodobně byly ve znamení velkého váhání, zvláště na pravici. Kampaň podle něj neměla hlavní téma, protože nešlo jako v minulosti o duel levice a pravice, a ani nabízené alternativy nebyly vyprofilované jako liberálové, konzervativci nebo socialisti. "Nové subjekty tak byly netransparentní, což ale voličům zřejmě nevadilo," dodal Lebeda.

Polepšili si jen komunisté

V předčasných volbách získala ČSSD 50 poslanců, druhé ANO má 47 mandátů, a třetí KSČM pak 33. TOP 09 bude mít 26 poslanců, ODS 16, KDU-ČSL a Úsvit mají po 14 poslancích. V porovnání s výsledky minulých voleb tak z tehdejších sněmovních stran posílili pouze komunisté – získali navíc sedm poslanců. Sociální demokraté přišli o šest poslanců, TOP 09 přišla o 15 křesel a nejvíce tratila dříve nejsilnější vládní strana ODS. Ubylo jí 37 mandátů.

 

Výsledky předčasných voleb 2013
(strany nad pět procent)
ČSSD      20,45
ANO        18,65
KSČM     14,91
TOP 09   11,99
ODS         7,72
Úsvit         6,88
KDU-ČSL  6,78

politika volby
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.