Česká alzheimerovská společnost připravila s partnerskými organizacemi speciální program Bon appetit, který má umožnit důstojné stravování starším lidem, jež se neobejdou bez dlouhodobé péče.
„Vycházíme z přesvědčení, že dobré jídlo je připravováno s úctou k surovinám a podáváno s úctou ke strávníkům. Cílem programu Bon appetit je umožnit lidem, kteří využívají služeb dlouhodobé péče, co nejpříjemnější zážitek z jídla. Snažíme se proto podporovat pracovníky zařízení dlouhodobé péče v jejich úsilí o zachování důstojnosti, identity a soběstačnosti klientů,“ uvedla předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Iva Holmerová.
Důstojné stolování je podle odborníků efektivní aktivitou sloužící k posilování zdraví. Neschopnost se dobře najíst může mít vážné fyzické i emocionální následky. Radost z jídla je navíc dobrou příležitostí k setkání lidí a navazování nových přátelství.
„Zájem o jídlo trvá i v pokročilém věku a ani handicap na něm nemůže mnoho měnit. Jídlu je tudíž potřeba věnovat takovou pozornost, jaká mu jakožto jedné z nejdůležitějších lidských činností náleží,“ dodala Iva Holmerová.
Program proto nabízí sociálním pracovníkům vybudování profesionálního týmu v příslušném zařízení, vzdělávání a podporu i výměnu zkušeností, postupů nebo receptů.