Doménou Václava Vosky 
bylo divadlo a skvělý hlas

Doménou Václava Vosky
bylo divadlo a skvělý hlas

20. 10. 2013

Vytvořil řadu vynikajících divadelních postav. Zprvu byl obsazován do rolí milovníků, brzy se ale ukázalo, že je předurčen pro role charakterní. Velký prostor našel Václav Voska, pražský rodák a nedostudovaný právník, i v konverzačním žánru, ve fraškách, detektivkách, komediích nebo ve filozofických hrách.

Voska začínal v Divadle na Vinohradech, odkud přešel v roce 1945 do Národního divadla. V roce 1950 nastoupil do Městských divadel pražských, kde zůstal až do své nečekané smrti. Jedním z vrcholů jeho herectví se stal tragický Richard II. ze stejnojmenné Shakespearovy historické hry, cynický Edgar z Dürrenmattovy úpravy Strindbergova Tance smrti a zejména Dürrenmattův Romulus Veliký.

Ve filmu či v televizi se Voska příliš neobjevoval (zahrál se třeba ve snímcích Panna a netvor či Čistá řeka), byl ale uznávaným rozhlasovým hercem. Interpretoval mnohé texty zejména v pražské básnické vinárně Viola. Často četl komentáře k cestopisným a naučným filmům, byl i vtipným průvodcem televizního seriálu Sňatky z rozumu.

Hercův život se uzavřel v třiašedesáti letech v srpnu 1982, podle jeho kolegů jej zkrátily nespokojenost s režimem, alkohol a stres. Václav Voska by 21. října oslavil 95. narozeniny.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.