Treková hůl jako věrný pomocník

Treková hůl jako věrný pomocník

19. 10. 2013

Říká se jim také turistické hole a na výlety po kopcích jsou ideálním sluhou. Vzpomeňte si ale na úsloví „dobrý sluha, ale špatný pán“. To může totiž platit právě i pro trekové hole. Stačí se ale řídit několika jednoduchými zásadami a sami poznáte jejich přínos v podobě lepší stability i odlehčených kloubů.

K čemu hole slouží?

Hned v úvodu je důležité odlišit dva často zaměňované pojmy:

  • Trekové hole mají sloužit jako opora při pohybu v terénu. Jsou robustní a těžší. Madlo i poutko připomíná hůlky pro sjezdové lyžování.
  • Nordic walking hole jsou lehčí a subtilnější. Madlo připomíná hůlky pro běžecké lyžování a poutko nahrazuje jakási rukavička, která nenechá hůl vypadnout z ruky.  

V tomto článku se budeme dál zabývat jen prvním typem sportovního vybavení. Jak už napovídá samotné označení turistických holí, jedná se o doplněk pro turistiku. Nezáleží na náročnosti terénu, vaší kondici a jejich používání není podmíněno dodržováním striktní techniky. Ať už jdete na výlet po šumavských kopcích nebo zdoláváte zasněžené alpské vrcholy, trekové hole vám dodají stabilitu, usnadní stoupání a odlehčí namáhaným kloubům při sestupu.

Jak neudělat chybu

Aby se nám hole nestaly špatným pánem, ale dobře sloužily, je důležité dodržet několik zásad. Tou nejdůležitější je používání vždy obou trekových holí současně. Jen tak přenášíme váhu těla rovnoměrně na obě strany. V případě, že byste používaly při delších túrách jen jednu hůlku, můžete si způsobit nepříjemné bolesti zad.

 Neméně důležité je nastavení správné délky vašich turistických holí. Poznáte ho tak, že při uchopení hole by vaše ruka v lokti měla svírat úhel přibližně 90 stupňů. Nevhodně nastavená délka způsobí, že se u chůze budete hrbit nebo se vám budou špatně prokrvovat ruce a snadno se unaví. Jedinou výjimkou jsou dlouhé výstupy nebo sestupy ve strmějších svazích. V takovém případě si při chůzi do kopce hole mírně zkraťte a z kopce naopak prodlužte.

Nepoužívejte trekové hole za každých okolností. Někteří odborníci tvrdí, že při jejich dlouhodobém používání ztrácíme přirozený smysl pro rovnováhu. Na výletě do přírody je proto ideálně využijte jako pomůcku při prudším stoupání, pro odlehčení při klesání a pro lepší stabilitu v nerovném kamenitém terénu. Během pohodlné chůze po rovné stezce je můžete jednoduše složit a připevnit na batoh. O holích tak nebudete ani vědět a dáte odpočinout namáhaným rukám a ramenům.

Pokud budete na tyto zásady při svých výletech pamatovat, určitě si turistické hole oblíbíte natolik, že nebudou smět chybět na žádné vaší další výpravě. A kdo ty svoje ještě nemá, ať se poohlédne v e-shopu HUDYsportu.

sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.