Národní divadlo Moravskoslezské 
uvádí politicko (ne)korektní komedii

Národní divadlo Moravskoslezské
uvádí politicko (ne)korektní komedii

17. 10. 2013

První činoherní premiérou NDM bude inscenace hry Veřejné blaho aneb Deskový statek, která byla napsána před sto lety, ale přesto je nečekaně aktuální.

"Komedie řeší předvolební lobbování, kupování volebních hlasů, přeběhlictví poslanců, resp. radních, propojení politiky s byznysem. A dojde i na tzv. šedou ekonomiku. Vidím v tom velmi silné paralely k dnešku," podotýká režisér Janusz Klimsza a dodává: "Naše inscenace míří k formě prvorepublikového retra, tedy atmosférou a jistou stylizací postav se chceme pokusit o jakousi obdobu filmů pro pamětníky. Autor byl velkým zastáncem tzv. populární komedie, řešící aktuální problémy vtipnou, srozumitelnou, ale zároveň inteligentní formou. Doufám, že naše inscenace bude mít tyto přívlastky."

Komedie Václava Štecha přivádí na scénu všemi mastmi mazaného podnikatele s politickými ambicemi, který by byl rád zvolen starostou, k čemuž mu má dopomoci partička dobře situovaných a vysoce postavených přátel – dobře totiž vědí, že i na jejich blaho dojde řada… Druhým dějištěm je realitní kancelář, kde se místo koupě nemovitostí kupodivu domlouvají sňatky.

Dramaturg Marek Pivovar vysvětluje: "Když jsme hru zařazovali na repertoár, věděli jsme, že téma volebních čachrů a korupce na radnici je aktuální dnes stejně jako před sto lety, kdy byl její text napsán. Ale netušili jsme, že se s premiérou trefíme do předčasných voleb a že Veřejné blaho tak bude náhle tématem ne aktuálním, ale přímo žhavým. Abych řekl pravdu, naše nečekaně nalezené věštecké schopnosti nás zaskočily. Pokusíme se tedy pro příští sezónu objevit nějakou hru o tom, jak je všechno v pořádku, lidé žijí v harmonii a volení zástupci, které platíme ze svých daní, si počínají tak, že není důvodů ke stížnostem ani k policejnímu vyšetřování. Co myslíte, existuje taková hra? A trefíme se znovu?"

Scéna je dílem Martina Víška, kostýmy navrhla Eliška Zapletalová. V hlavní roli všemi mastmi mazaného podnikatele s politickými ambicemi se představí David Viktora. Dalších rolí se zhostí Petra Lorencová, Pavlína Kafková, Tomáš Jirman, Jan Fišar, Vladimír Čapka, Lada Bělašková a mnozí další.

divadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%