Jak uchovat vůni
kávy Jihlavanka?

Jak uchovat vůni
kávy Jihlavanka?

15. 4. 2012

Určitě to znáte: koupíte si čerstvou, voňavou kávu, připravíte první šálek lahodného nápoje, a nerudovská otázka na sebe nedá dlouho čekat. Kam s kávou, aby si uchovala své podmanivé aroma i lahodnou chuť?

Poskytněte své oblíbené kávě Jihlavanka to nejlepší útočiště. Stačí si nyní koupit minimálně dvě balení kávy Jihlavanka v hodnotě 80 Kč a jako dárek získáte užitečnou dózu na 500 g kávy. Právě díky správnému uskladnění si káva Jihlavanka déle uchová své neodolatelné aroma.

Tato akce probíhá ve vybraných obchodech a řetězcích Ahold a Tesco Stores od března do konce dubna. Dózu si můžete vyzvednout ihned po předložení účtenky u pokladny či jiném určeném místě. Akce platí pouze do vyčerpání zásob. Více o značce, recepty a tipy najdete na www.jihlavanka.cz.

Další užitečné informace:

Pražená káva je základ

Jestli máte rádi vůni kávy a chcete si na kávě opravdu pochutnat, volte rozhodně kávu praženou. Jedině čerstvá pražená káva, která je základem všech dalších kávových výrobků včetně instantní kávy, má skutečně intenzivní aroma. Užijte si i přípravu kávového nápoje, která se může stát malým obřadem. A nepotřebujete ani drahé vybavení, což je nepochybně jedním z důvodů proč je osm z deseti šálků v ČR připravených na způsob „českého turka“, nebo proč roste obliba přípravy kávy pomocí ručního presovače. Nejprodávanější značkou pražené kávy je v ČR po mnoho let Jihlavanka. Vloni si z pomyslného koláče, tedy trhu pražené kávy, ukrojila historicky vůbec největší podíl.

Správná teplota je klíč k chutné kávě

Ať už si připravujete svůj šálek z mleté kávy na způsob „českého turka“ či v ručním presovači, nebo sáhnete po instantní kávě, věřte, že teplota zásadně ovlivňuje to, zda si na svém černém moku opravdu pochutnáte. Nahřejte hrníčky i ruční presovač, protože chladné šálky rychle srazí teplotu nápoje a vy se tak ochudíte o požitek z podmanivého aroma, které se nestihne plně rozvinout. Pokud doma nemáte opravdu kvalitní mlýnek, raději kupujte kávu namletou a vakuově balenou. Staré elektrické mlýnky s rotačními noži totiž kávová zrna příliš zahřejí nebo přímo přepálí a chuťově znehodnotí. Velmi záleží i na teplotě vody, kterou kávu zaléváte. Pro přípravu „českého turka“ použijte vodu mírně pod bodem varu, asi 98oC, což je mimochodem bod varu v místech s nadmořskou výškou kolem 300 m. Pro přípravu v ručním presovači je ideální teplota nižší, kolem 95oC, bod varu například na Sněžce. A pokud si vaše tělo žádá povzbuzení a vy máte čas jen na šálek nápoje z instantní kávy, dejte si záležet, aby voda měla pouze 90oC. Když použijete vřelejší vodu, kávu přepálíte a zkazíte. Schválně si to někdy zkuste, a budete se sami divit, jak velký je rozdíl v chuťovém i smyslovém požitku z kávy, kterou připravíte pomocí těchto vychytaných tipů nebo jen tak.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.