Jak uložit bazén k zimnímu spánku?

Jak uložit bazén k zimnímu spánku?

8. 10. 2013

Když venkovní teploty stabilně klesají pod plus 15° C a v noci padá rtuť teploměru k nule, je nejvyšší čas připravit zahradní bazén na přezimování. Nejde o nic náročného. Takže jak na to?

Poradí nám odborník na slovo vzatý Jaroslav Pištěk z Mountfieldu. „Samotný postup při zazimování bazénu lze shrnout do několika jednoduchých kroků, které jsou platné pro jakýkoliv typ venkovního bazénů,“ říká Pištěk.

Nejprve bychom podle jeho slov měli zajistit, aby voda v bazénu byla zbavena mechanických nečistot, například listí. To znamená, vzít do ruky síťku a vylovit vše, co pluje na hladině. Co se týče nečistot na dně bazénu, nejrychleji a nejefektivněji se jich zbavíte pomocí bazénového vysavače. „Pokud jej nemáte, bude vám muset stačit speciálně tvarovaná dnová síťka na teleskopické tyči. Pak vodu standardním způsobem, tak jako to děláte během sezóny, ošetřete. Tedy pomocí testeru změřte a následně upravte úroveň pH a chloru. Dále je potřeba vyčistit náplň pískové filtrace, což lze u kvalitních filtračních zařízení učinit pouhým otočením páky šesticestného ventilu,“ vysvětluje postup Jaroslav Pištěk.

Pokud je písková náplň starší dvou let, je vhodné ji vyměnit za novou. To proto, že hrany zrníček písku jsou už obroušené a výrazně ztratily zachycovací schopnost. Novou pískovou náplň můžete zakoupit v obchodech, které prodávají bazény a příslušenství. Tam lze také dostat veškerou bazénovou chemii, tedy i tu, kterou budete potřebovat k zazimování bazénu. Ale vraťme se k postupu zazimování. Po kontrole filtrace bychom měli odpustit vodu z bazénu až pod úroveň skimmeru a zpětné trysky. Usazeniny a nečistoty, které po odpuštění vody uvíznou na stěnách bazénu, očistěte vhodným a k tomu určeným přípravkem. Dále odmontujte čerpadlo pískové filtrace a všechny odpojitelné hadice, vylijte z nich vodu a uložte je na suchém místě. Do vody, která zůstala po odpuštění bazénu, nakonec podle návodu vmíchejte zazimovací přípravek. Ten je velmi důležitý, protože bude během zimních měsíců účinně bránit růstu vodních řas a tvorbě zákalů.

Posledním krokem je zakrytí bazénu k tomu určenou krycí plachtou. Pokud máte nad bazénem instalované posuvné zastřešení, samozřejmě plachtu nepotřebujete. Jak vidíte, zazimování bazénu není příliš problematické a zvládne je každý. Na zazimování větších zapuštěných bazénů se složitějšími technologiemi si ovšem můžete objednat profesionály. Někteří renomovaní prodejci bazénů tuto podzimní službu - i s akčními slevami - poskytují.  

 A ještě jedna důležitá poznámka. „Pokud máte bazén vybavený solárním ohřevem vody nebo tepelným čerpadlem, vypusťte z těchto zařízení vodu a její zbytky z nich důkladně odsajte například vysavačem na mokré vysávání. Poté zařízení uskladněte na suché a nezamrzající místo, nejlépe do domu,“ uzavírá Jaroslav Pištěk z Mountfieldu.

bazény Mountfield
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%