Folkoví Nezmaři
slaví pětatřicetiny

Folkoví Nezmaři
slaví pětatřicetiny

8. 10. 2013

Nezmaři, jedna z nejstarších kapel současné folkové scény, slaví pětatřicetiny. Historií provede své fanoušky 9. října na koncertě na domácí půdě v Českých Budějovicích. „Na programu jsou vedle vystoupení zajímavých hostů i vzácná videa,“ řekl jeden ze zakladatelů skupiny Pavel Zajíc.

Folkovou skupinu Nezmaři založili počátkem roku 1978 se Zajícem Zdeněk Hejkrlík, Zdeněk Svoboda a Luboš Hrdlička. Začínala jako scénická kapela Divadla dramatických textů (DDT), působícím pod křídly Jihočeského divadla, brzy se ale osamostatnila a začala se zúčastňovat různých přehlídek, a to vesměs úspěšně.

Od roku 2002 působí kapela v nezměněném složení: Zajíc, Pavel Drengubák, Jan Hlaváč a Šárka Benetková. V devadesátých letech se skupina zprofesionalizovala a postupem času se stala jednou z funkčně nejstarších kapel české folkové scény.

Tvorba Nezmarů se posunula od převzatých skladeb světových folkových hudebníků, opatřených vlastními texty, až k vlastní produkci písniček, doplněných příspěvky spřátelených hudebníků a textařů. Skupina je charakteristická vícehlasým vokálem s doprovodem akustických nástrojů.

Nezmaři každoročně odehrají přes sto koncertů v Česku a na Slovensku. Kromě plzeňských Port jsou držiteli dvou Zlatých klíčů. Tato prestižní cena se uděluje nejlepší skupině roku v kategorii Folk&Country. Na svém kontě mají 13 samostatných CD a DVD.

hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.