Odešel spisovatel Clancy,
u nás vyšly desítky jeho knih

Odešel spisovatel Clancy,
u nás vyšly desítky jeho knih

2. 10. 2013

Ve věku 66 let zemřel americký spisovatel Tom Clancy, který je považován za zakladatele literárního směru "techno thrillerů". V Česku vyšlo několik desítek jeho knih, kde často popisuje špionážní dobrodružství, fiktivní válečné střety či vojenské incidenty za použití současných armádních technologií.

Clancy zemřel v nemocnici v rodném Baltimoru. Příčina úmrtí nebyla prozatím zveřejněna.

„Tomův odchod mě hluboce zasáhl,“ prohlásil David Shanks z vedení nakladatelství Penguin, které s Clancym spolupracovalo od začátku jeho literární kariéry. Tu zahájil v roce 1984 románem Hon na ponorku. „Byl mistrovským spisovatelem, který psal thrillery ze současné doby, a vypravěčem s největší představivostí naší doby. Budu ho nesmírně postrádat, stejně jako desítky milionů čtenářů po celém světě,“ dodal Shanks.

Zatímco román Hon na ponorku vypráví o sovětské ponorce Rudý říjen a jejím nevyzpytatelném kapitánovi, který chce uprchnout do USA, tak pozdější dílo se zaměřilo na problematiku terorismu a napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Clancy v roce 1992 během rozhovoru s listem The Baltimore Sun přisoudil svůj úspěch štěstí. „Vyrůstal v klasické rodině americké střední třídy,“ podotkl skromně.

Clancyho knihy se staly také námětem pro počítačové hry a filmy. Proslulými jsou například snímky Hon na ponorku (1990) se Seanem Connerym v hlavní roli, Vysoká hra patriotů (1992) s Harrisonem Fordem nebo Nejhorší obavy (2002) s Benem Affleckem a Morganem Freemanem.

Čeští čtenáři si vysoce cení například Clancyho knihy Bez výčitek, která v českém překladu vyšla v roce 2003, Hon na ponorku nebo Z rozkazu prezidenta. Do českého jazyka bylo přeloženo přes šedesát Clancyho románů.

spisovatelé úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.