Zemřel textař, skladatel
a muzikant Zdeněk Rytíř

Zemřel textař, skladatel
a muzikant Zdeněk Rytíř

2. 10. 2013

Ve věku 69 let zemřel po dlouhé nemoci textař, hudební skladatel a muzikant Zdeněk Rytíř. Potvrdila to rodina a jeho přítel, televizní režisér a producent Petr Soukup.

Rytíř skládal pro Martu Kubišovou, Helenu Vondráčkovou, Václava Neckáře, Petra Spáleného, Michala Tučného či pro skupinu Olympic. Byl autorem překladů textů k písním Boba Dylana, například Jako solnej sloup, s níž se proslavil Petr Kalandra, nebo Časy se mění.

Rytíř rád spolupracoval s Václavem Neckářem, před deseti lety byl dramaturgem jeho narozeninového koncerzu v pražské Lucerně, kde zpěvák oslavil šedesátiny. Hrál ve skupinách Blue Five, Hells Devils a Karkulka. Spolu s Karlem Svobodou založil Mefisto. Následně také hrál v doprovodném orchestru Golden Kids a v roce 1977 stál u obnoveného Apolla Petra Spáleného. Jako hráč hostoval i ve skupině Michala Tučného Tučňáci.

Trojnásobná zlatá slavice Petra Janů poté, co začala spolupracovat se skladatelem Otou Petřinou a textařem Rytířem, si zajistila místo na české rockové scéně. S nimi natočila desky Motorest a Exploduj. Hity jako Ša-la-la-la-li, Zvonky štěstí, Alenka v říši divů, Poslední kovboj či Ring-o-ding vděčí za svou popularitu mimo jiné textům, jejichž autorem byl Zdeněk Rytíř.

Zdeněk Rytíř se narodil 11. dubna 1944 v Táboře. Po gymnáziu studoval angličtinu a japonštinu na filozofické fakultě, ale z osobních důvodů studium předčasně ukončil. Na vysoké škole začal psát poezii a hrál na baskytaru a foukací harmoniku v několika skupinách. K textařině se na profesionální úrovni dostal coby člen hudební skupiny Mefisto.

Koncem 60. let spolupracoval Rytíř se skupinou Golden Kids (otextoval pro ni mimo jiné hit Boba Dylana Časy se mění). Po zákazu Golden Kids psal Rytíř texty pro Václava Neckáře (Ša-la-la-la-li, Kdo vchází do tvých snů, má lásko) a pro skupinu Olympic. Pro kapelu Petra Jandy napsal slova k takovým šlágrům jako Dynamit, Strejček Jonatán či Bon soir mademoiselle Paris.

Jako textař spolupracoval Rytíř i s řadou dalších interpretů, mimo jiné s Jiřím Kornem (Yveta), Karlem Zichem (Alenka v říši divů), Petrem Spáleným (Baby, Hráč) či Michalem Tučným (Poslední kovboj, Snídaně v trávě). Pro Karla Gotta otextoval slavný duet Zvonky štěstí nebo písničky To musím zvládnout sám a Zůstanu svůj. Byl podepsaný také pod slovy úvodní melodie kresleného seriálu Včelka Mája.

Z českých zpěvaček Rytířových služeb využívala Lenka Filipová (Prý se tomu říká láska, Entertainer, Ples bláznů a další), Hana Hegerová (Čím dál tím víc, Rozvod) nebo Helena Vondráčková (Peříčko holubí, Nedoufej).

Rytíř byl dlouho nemocen, fámy o jeho úmrtí se objevovaly od roku 2010. Byl autorem textu k titulní písni Den, kdy se vrátí láska pro populární televizní seriál Pojišťovna štěstí.

hudebníci úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.