S větvemi na zahradě si lehce
poradí drtič nebo štěpkovač

S větvemi na zahradě si lehce
poradí drtič nebo štěpkovač

22. 9. 2013

Kupa větví na trávníku většinou znamená starost kam s ní a spoustu práce, která bývá spojená s nepříjemnou fyzickou námahou. Když nevíte, co s větvemi, které zůstaly na trávníku po prořezávce stromů, zkuste mezi své zahradní vybavení zařadit drtič nebo štěpkovač. Rychle a ekologicky zpracuje nejen větve, ale i další dřevní odpad tak, že najdou další praktické využití.

Většina elektrických drtičů zpracovává větve o průměru až 4,5 cm v dřevní drť za pomoci propracované soustavy rotujících nožů. Drť pak můžete využít do zahradního kompostu anebo jako mulč do záhonů nebo na cesty. Nemusíte si ji pak pořizovat v zahradnictvích. Nejžádanější jsou přitom drtiče s objemným průhledným boxem, který můžete snadno vyjmout a jeho obsah umístit, kam je potřeba.

Se štěpky do kamen 
Jestliže chcete větve využít nejen jako mulč, ale po proschnutí i na zátop do kamen, využijete štěpkovač. Větve jsou automaticky vtahovány do vnitřního mechanismu stroje, kde jsou ukrajovány ozubeným kolem – výsledkem jsou asi 2,5 centimetru dlouhé části větví – tzv. štěpky.

„Při výběru drtičů a štěpkovačů se zákazníci nejčastěji ptají po bezpečnostní pojistce, která zamezuje spuštění stroje ve chvíli, kdy pod výstupem chybí box, a hledají stroj s koly kvůli snadnému pohybu po zahradě,“ říká Aleš Mostecký, produktový manažer ze společnosti Mountfield.

Bezpečnost především
Praktickou součástí drtičů je pěchovač z kvalitního PVC materiálu pro bezpečné posouvání větví do drtícího ústrojí. Pojistka proti znovuspuštění při výpadku proudu, při kterém se přístroj automaticky vypne, by u těchto strojů měla patřit ke standardu.  

Obsluha obou strojů je snadná jak pro ženy, tak pro muže. Větve sice z otvoru nevylétávají, ale mohou kolem sebe občas šlehnout. Proto je dobré při práci použít pracovní brýle i rukavice pro ochranu dlaní před poraněním. Chybět by neměla pevná obuv.

Díky drtičům a štěpkovačům zmizí z trávníku zahradní odpad, který zahnívá a navíc kazí pěkný dojem ze zahrady. Odpadají starosti s tím, jak se zahradního odpadu zbavit, zvlášť když je jeho pálení mnohde vyhláškou zakázané. Vždyť právě nepříjemný dým je nejčastějším nepřítelem sousedských vztahů. 

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.