Vrchol houbařské
sezóny teprve přijde

Vrchol houbařské
sezóny teprve přijde

19. 9. 2013

Houby v českých a moravských lesích rostou a je z čeho v vybírat. Podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy je hub o něco více než minulý týden a míst, kde nejsou, je minimum. Pokud se počasí nějak výrazně nezmění, měla by se situace ještě zlepšit. "Zatím bychom to ještě nemohli nazvat vrcholem," řekl Landa.

Nejvíce hub je stejně jako v předchozích týdnech v západní polovině Čech. Prázdné košíky by už ale neměli mít ani houbaři na východní Moravě, kde ještě před 14 dny nerostlo téměř nic, nyní je tam situace výrazně lepší.

Podle Landy rostou všechny skupiny hub. Z nejčastěji sbíraných jmenoval hřiby, lišky, holubinky, muchomůrky nebo ryzce. Týden až dva se už objevují i drobnější houby jako helmovky a špičky. Sbírat lze i pýchavky.

Na druhou stanu se ale rozšířil i sortiment jedovatých hub. Z těch nejjedovatějších je to muchomůrka zelená a tygrovaná, které se v poslední době podle Landy objevily i na území Prahy. Přibylo i jedovatých vláknic, pavučinců, čechratek a závojenek. Rostou také pečárky, mezi kterým jsou rovněž jednotlivé druhy, například žampión zápašný.

houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.