Ve třinácti ji režisér Polanski 
znásilnil, teď o tom napsala knihu

Ve třinácti ji režisér Polanski
znásilnil, teď o tom napsala knihu

18. 9. 2013

Určitě to nebude veselé čtení. Američanka Samantha Geimerová, kterou před 36 lety znásilnil režisér Roman Polanski, když jí bylo teprve třináct, vydala paměti. „Je čas, abych znovu začala vlastnit svůj příběh,“ uvedla k tomu.

Na americkém trhu se kniha nyní padesátileté Geimerové objevila názvem The Girl. A Life Lived in the Shadow of Roman Polanski (Dívka. Život ve stínu Romana Polanského). V říjnu kniha vyjde ve francouzštině pod názvem Moi, Samantha, 13 ans, violée par Roman Polanski (Já, Samantha, 13 let, znásilněná Romanem Polanským).

V předvečer vynesení rozsudku filmař uprchl

Kniha, kterou Geimerová napsala se svým obhájcem, líčí události z 10. března 1977, za něž byl Polanski původně obviněn ze šesti trestných činů včetně znásilnění. Později bylo obvinění zmírněno ve snaze ušetřit Geimerovou traumat soudního procesu. Polanski se na základě dohody s obžalobou přiznal k nezákonnému sexu s nezletilou.

Světoznámý filmař, který natočil takové snímky jako Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť, strávil 42 dní pod ostrahou, ale v předvečer vynesení rozsudku v roce 1978 uprchl z USA v obavě, že se soudce chystá od domluvené dohody ustoupit.

Geimerová v nové knize píše, jak ji Polanski nechal pózovat pro fotografie, jak jí nutil šampaňské a drogy, a pak s ní měl pohlavní styk v hollywoodském domě herce Jacka Nicholsona. Pod vlivem alkoholu a drogy a také oslněná hvězdným leskem úspěšného režiséra se s ním Geimerová ani nesnažila prát. Popisuje svůj strach a slzy, když ji později Polanski vezl v autě domů a ptal se jí, jestli je v pořádku. Říkal také, aby nic nepověděla matce.

Oběť necítí vztek ani nenávist

„To, co se stalo – a bylo to zlé – nebylo zdaleka tak hrozné jako to, co následovalo po podání žaloby,“ napsala Geimerová. „Narazila jsem na dvouhlavou saň kalifornského soudního trestního systému a jeho zkorumpovaných hráčů. Jejich touha po publicitě převyšovala jejich starost o spravedlnost.“

Nyní má Geimerová tři děti a vůči Polanskému prý žádnou nenávist nebo vztek necítí. „Moje rodina nikdy nechtěla, aby byl Polanski potrestán. Přáli jsme si jen to, aby se ta právní mašinérie zastavila.“ A opakuje, že nakonec Polanskému odpustila.

„O případu Polanski toho bylo napsáno tolik, ale nic z toho jsem nenapsala já, osoba, která byla v samotném centru toho všeho,“ vysvětlila motivaci, která ji přivedla k napsání pamětí. Připojila také krátký dopis od Polanského, v němž jí v roce 2009 napsal, že by chtěl, aby věděla, „jak moc lituje toho, jak jí ovlivnil život“.

Deset měsíců ve švýcarské vazbě

V roce 2003 získal Polanski Oscara za drama Pianista, ale nepřiletěl si ho do USA vyzvednout, protože tam je stále platný zatykač na jeho osobu. V roce 2009 se případ znovu rozvířil, když byl Polanski na základě mezinárodního zatykače zatčen na letišti v Curychu, když mířil na filmový festival. Ve švýcarské vazbě strávil deset měsíců, než přesvědčil úřady v Bernu, aby nevyhověly americké žádosti o vydání a místo toho ho propustily.

K případu Geimerové se režisér francouzsko-polského původu vyjádřil v roce 2011 v televizním rozhovoru: „Už 33 let toho lituji.“ Letos 18. srpna bylo Polanskému 80 let.

Hollywood zločin
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.