Vyjdou nově objevené
písně Karla Hašlera

Vyjdou nově objevené
písně Karla Hašlera

18. 9. 2013

Nově objevené písně českého písničkáře a skladatele Karla Hašlera vyjdou poprvé na CD a DVD. Nahrála je skupina Patrola Šlapeto, jejíž členové je objevili v archivech. Hašler zahynul v roce 1941 v koncentračním táboře Mauthausen.

Skladby jako Dřímej, mé ghetto, Na Karláku padnul vůl, Tam na věži Novoměstské či Pražáci jsou jedna rodina zřejmě zhruba 80 let nikdo neslyšel. Na aktuální nahrávce nazvané Praha - Srdce Evropy je muzikanti doplnili notoricky známými "hašlerkami", stejně jako jeho málo frekventovanými opusy.

"Prvotním impulsem pro celý projekt byla práce s hudebním archivem Františka Hanzlíka, který nám odkázal jeho syn - populární filmový, televizní a divadelní herec Jaromír Hanzlík," komentoval zrod nahrávky producent a muzikant Radan Dolejš. Právě tam znovu objevil některé písně a došlo mu, že Hašler nepsal jen o Malé Straně či Starém Městě. Díky tomu se zrodila myšlenka připravit koncipované album coby průvodce starou Prahou písněmi Karla Hašlera.

Skoro rok pak s dramaturgem a scenáristou Gustavem Oplustilem chystali výběr z 68 písniček, které společně našli. "Na albu jich je nakonec 23, ale i tak ta procházka bude stát za to," doplnil Dolejš. Dalším významným pomocníkem byla prý Jiřina Bohdalová: muzikanty seznámila s producentem Lubomírem Fockem, který s nahráváním pomohl. A v neposlední řadě i Jiří Suchý, který kapele pravidelně půjčuje své divadlo Semafor na zkoušení.

Nové CD a DVD skupiny Patrola Šlapeto přináší neobvyklý pohled na tvorbu legendárního českého písničkáře Karla Hašlera, od jehož narození uplyne příští rok 135 let. Album je koncipováno jako průvodce Prahou - co jedno místo, to jedna "hašlerka". Citlivá hudební aranžmá v podání šlapeťáků vytvářejí nálady evokující dobovou "schrammel music", židovský klezmer i francouzský chanson.

"Posluchači si s námi projdou Prahou plnou Hašlerových písniček. Nevynecháme tentokrát ani Karlovo náměstí, Novoměstskou věž či Nuselské údolí. Mrkneme se na Malý ryneček, Strahovský klášter či do Zahrady pod Strahovem. Od Zvonečků v Loretě se přesuneme ke Zpívající fontáně a Starým zámeckým schodům, pozdravíme Dřímající židovské ghetto a skončíme na jednom vychlazeném pivu na zahrádce Před Vejtoňskou hospodou," doplnil Dolejš.

Nové CD a DVD je zajímavé i výtvarně díky obrázkům a grafikám Xénie a Adama Hoffmeisterových a fotografiím Ondřeje Pýchy.

hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.