Přijede divadlo!

Přijede divadlo!

7. 9. 2013

Předseda Osvětové besedy v obci Podboří ulovil sólokapra. Přijedou umělci z Prahy, dokonce členové Národního divadla! Skupina herců kolem Petra Kostky sehraje v místním kulturáku hru Ta spoušť od jugoslávského autora. Nepřijede nikdo menší, nežli Libuše Havelková, Karmen Meyrová, David Vejražka a Josef Kemr. Sehrají dvě představení. V kulturáku to bude teprve třetí divadelní soubor. Doposud zde vystupovalo Divadlo Františka Ringo Čecha s hrou Loupežníci na Chlumu a Ostravská opereta se hrou František Kmoch. Frantík Rendl si tak rozšířil obzor známých osobností, s kterými pokecal, o Josefa Kobra a Helenu Růžičkovou.

V sále se mohou herci cítit jako doma. Na pódiu je jevištní vybavení, reflektory a opona. K dispozici jsou šatny a zázemí. Nadšený programový šéf rozšíří repertoár. Kromě četných koncertů profesionálních umělců uvidí občané i další známé herce. Obec Podboří má totiž letitou divadelnickou tradici! V současnosti je v obci sál, nejsou však herci! Tohle bude jakási připomínka dávno minulých časů a dar divákům. Snad si připomenou lepší divadelní časy.

Agilního kulturního pracovníka náhle překvapil přístup kompetentních obecních orgánů. Divadelní představení nelze uskutečnit. Hrát se má v pátek, ale v sobotu je Myslivecký bál! Správce sálu by musel hned po představení přemístit židle v sále z řadové úpravy na stolovou!

"Já to divadelní představení neodřeknu, kdybych měl ty židle přemisťovat sám!“ vykřikuje programový šéf. Marné volání! Tentokrát přes rozhodnutí rady místního MNV nejede vlak.Tu se dostavil spásný nápad. Ve tři kilometry vzdálené vsi Branky mají perfektní a prostorný kinosál. Je dokonce stupněný a Fanouš ví, že za filmovým plátnem je pódium. Plátno stačí vytáhnout a objeví se opona.

Předseda MNV v sousední vesnici vítá příchozího vlídně. Fanouš hovoří hned k jádru věci: "Soudruhu předsedo, chcete aby u vás vystupovali herci Národního divadla v Praze?“

"Ale copak, copak, už jste té kultury přežráni?“ diví se zastupitel. Je mu známo, že v sousední obci se pořád něco děje. Obě vesnice spolu odedávna soupeří jako Pardubice a Hradec Králové.

"Ale máme druhý den Myslivecký bál a nastaly by potíže s přestavováním židlí a stolů.“

Najednou se stalo něco nevídaného. V tu dobu právě v televizi opakovali seriál Chalupáři. V Brankách uvidí Bohouše Císaře naživo a dokonce na jevišti. A k tomu další známé herce.

"Bereme! A o herce se postaráme. Zařídím úpravu kinosálu, rozvezu plakáty po širokém okolí a uspořádám banket na obecní útraty!“ Předseda, kterého sousedům lidé z Fanoušovy rodné víska závidí, projevil se jako kulturní člověk.

Něco jiného je slib a něco jiného syrová skutečnost. Fanouš i předseda rekognoskují terén. Za plátnem je sice hluboké jeviště, ale vše pokrývají mračna prachu. V reflektorech chybí některé žárovky. Jedna šatna je používána jako příjem šatstva do čistírny a druhá v dezolátním stavu. Záchody jsou zanedbané, znečistěné a léta nefunkční. Fanoušovi padá brada. Tak tady se divadlo hrát nedá!

Poraženeckou náladu rozptýlí předseda. Je to člověk na svém místě a obec pod jeho vedením vzkvétá. Bez mrknutí oka přehlédne situaci. Pak prohlásí: "Je to za čtrnáct dnů, přivezte herce, všechno bude v nejlepším pořádku!“

Toho sychravého podzimního dne se u silnice první třídy choulí dvě zimomřivé postavy. Předseda Osvětové besedy Fanouš Rendl a kamarád Mirek očekávají dvě vozidla, jedoucí od Brna. Má to být osobní automobil a malá dodávka. Pan Petr Kostka se diví, proč celá kolona pokračuje do sousední vesnice.

"Hraje se jinde, v našem kulturáku je havárie vodovodního potrubí!“ zvěstuje Fanouš. Vstupuje do dodávky a očekává s napětím věci příští. Před sálem kina ve vsi Branky očekává kolonu uvítací výbor. Svátečně oblečení občané zvědavě okukují herce. Předseda je vítá a uvádí do sálu místní hospody, jíž je kinosál součástí. Všude teplo. Hosté usedají k slavnostní tabuli. Fanouš a Mirek nahlížejí do sálu. Všude čisto, reflektory v pořádku, šatny také. Byla na čas přemístěna i čistírna! V pořádku jsou také záchody. Fanouš a Mirek se nestačí divit.

Toho dne se hrají v obci dvě představení podle smlouvy. Celou záležitost si vzali na starost sousedé. Obě představení jsou zcela zaplněna spokojenými diváky. Je to událost pro celé široké okolí.

Oba členové Osvětové besedy Podboří počítají diváky ze své obce. Celá bývalá divadelní vesnice byla na obou představeních zastoupena pouhými šestnácti občany!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.