Výtečná dokumentaristka
si zkazila jméno Hitlerem

Výtečná dokumentaristka
si zkazila jméno Hitlerem

7. 9. 2013

Necelé tři týdny po svých 101. narozeninách skonala před deseti lety, 8. září 2003, ve svém domě v Pöckingu am See v Bavorsku německá filmová dokumentaristka a fotografka Leni Riefenstahlová. Krátce před smrtí se tato vitální žena podruhé provdala, a to za svého dlouholetého a o 40 let mladšího asistenta a přítele Horsta Kettnera.

Riefenstahlová se přes všechny své poválečné aktivity nikdy nezbavila nálepky přisluhovačky Adolfa Hitlera. Byť führerovy lukrativní zakázky pro nacistické Německo tvořily jen malou část jejího celoživotního díla. Nicméně, novátorskou práci s kamerou, využívání světla nebo vědomou rezignaci na mluvený komentář oceňují i kritici obsahu její tvorby. Přes odpor k nacismu se staly z uměleckého hlediska legendární její dokumentární filmy o norimberských sjezdech Hitlerovy národní strany (Vítězství víry a Triumf vůle) a o olympijských hrách v Berlíně v roce 1938 (Přehlídka národů a Oslava krásy).

Po válce tato kontroverzní a zvídavá experimentátorka, která věčně toužila po dobrodružství, propadla jako fotografka kouzlu africké přírody. V roce 1973 se ve svých jedenasedmdesáti letech začala učit potápět a od té doby fotografovala podvodní svět, o němž natočila i film Podvodní dojmy. Vydala též sérii kritikou uznávaných obrázkových knih o núbijských domorodcích z jižního Súdánu a životě pod mořskou hladinou.

fotografie Hitler
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.