Aleš Cibulka: Jako publikum i60
se umíte tak nádherně smát...

Aleš Cibulka: Jako publikum i60
se umíte tak nádherně smát...

5. 9. 2013

Vedle rozhovorů se známými osobnostmi, které připravují redaktoři magazínu i60, chceme dát prostor pro dotazy i našim čtenářům. V průběhu podzimu proto budeme zvát na chat i60 nejrůznější osobnosti z oblasti kultury, ale i medicíny, vědy či sportu. Prvním našim VIP hostem, jenž přijal pozvání na chat i60, byl moderátor, publicista a dramaturg Aleš Cibulka.

Celé povídání s Alešem Cibulkou, který pozval všechny čtenáře magazínu i60 na natáčení jeho pořadu „Sejdeme se na Cibulce“ v Divadle U Hasičů, najdete přímo v sekci chat, z něhož vybíráme některé dotazy našich čtenářů.

Karel Pokorný: Byli jsme s manželkou v Divadle u hasičů. Líbilo se nám to, je to úplně něco jiného než v televizi. Jak dlouho se na natáčení připravujete?
Milý pane Pokorný, ještě než odpovím, rád bych poděkoval vám všem, kteří čtete i60, a kteří jste se zúčastnili minulý týden natáčení pořadu Sejdeme se na Cibulce. Moc jste nám pomohli, jako publikum jste byli víteční a doufám, že se budeme vídat pravidelně. Třeba hned v úterý 10.9, kdy točíme další dva díly... A jak dlouho se připravuji? To je těžká otázka, něco jiného je sedět u počítače a připravovat scénář, něco jiného je vymýšlet a shánět si hosty, člověk pak to téma nosí v hlavě týdny...

Zuzana Pivcová: Milý pane Aleši, jsem jedna z těch, kteří byli U hasičů poprvé. Miluji Vaše pořady O češtině. Chci se zeptat, zda cítíte, jaká je u lidí dnes divná větná intonace, když mluví přímo. I moderátoři začínají projev slovem Takkkkk, říkají ušššš, kdyšššš, teťťť, na to navážou další slovo, rozmýšlejí se a přitom hrozně táhají slabiky a celý monolog je na jednom tónu. Je to jak mor. Někomu to nevadí, ale já dost trpím. Jak to, že Vy tak nemluvíte?
Milá Zuzano, jojo, čeština dostává v poslední době hodně na frak. To, o čem mluvíte, je jednoduše řečeno "získávání času.“ Mluvčí neví, co má dále říci, a proto jakoby zůstane na dané hlásce a protahuje a protahuje... Musím ale otevřeně říci, že jsem k současné češtině velmi tolerantní. Mám raději řečníka, který není úplně dokonalý, ale má co říci. Potom je celá řada těch (nejčastěji politiků), kteří vynikají svou krasomluvou, ale obsah nikde. Prostě plácalové.

Alena Králová: Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak vás vlastně napadlo dělat moderátora. Kdy přišel ten první impuls a kdy jste si řekl, to je práce, kterou chci dělat?
Milá paní Aleno, víte, že ani nevím?! Sny typu popelář či kosmonaut mě úplně minuly. Už od druhé třídy základní školy jsem měl jasno v tom, že chci být novinář a spisovatel. To moderování se přidalo později. No, a šel jsem si za svým. I když cesta to nebyla jednoduchá... 

Jiřina Topolová: Dobrý den pane Aleši, redakce nás díky Vám pozvala na další natáčení pořadu Sejdeme se na Cibulce. Jaké hosty tam teď budete mít?
Točíme v úterý 10. září, pozor, tentokrát už od 12 hodin! Díl první: televizní hlasatelé a televizní hlasatelky (dorazí například Marie Tomsová, Roman Víšek, Jiří Ptáčník, ale i legenda a letošní oslavenkyně Heda Čechová a také představitelka hlasatelky z filmu Kotva u přívozu Jana Šulcová. Vzápětí točíme druhý díl, který je věnován televizním seriálům. S humorem zavzpomínáme i na majora Zemana, Ženu za pultem či Okres na severu. Dorazí třeba Jaroslava Obermaierová, Petr Oliva, režisér Jiří Adamec, předseda fanklubu majora Zemana Ondřej Burian a také smyčcový Epoque Quartet. A až uslyšíte, co budou hrát, puknete smíchy!!! Veškeré další podrobnosti jsou na www.barrandov.tv.

Petr Václavek: Nevadí, že budou u Hasičlů jen samí senioři? To asi musí režisér šílet, ne? Samé báby a dědkové jako jsme my...
Petře, vůbec ne! Je to pořad pro střední a starší generaci. A navíc, vy jako publikum i60 se umíte tak nádherně smát! Divadlo má 400 míst, tak doufám, že je v úterý zaplníte! Obvolejte kamarády, kamarádky, tetičky, babičky a vnučky a všichni se tam v úterý v poledne sejdeme, jo? Abych byl přesný, Sejdeme se na Cibulce!

Renata Zadražilová: Zajímalo by mě, na kterého z vašich hostů v televizi nebo rádiu nejraději vzpomínáte?
Milá Renato, vzpomínám na ty, které už si bohužel nepozvu. A v té souvislosti mě jako vždy první napadne Jiřinka Jirásková. Měl jsem tu čest s ní hodně pracovat, měl jsem tu čest se řadit mezi její přátele. Být v její blízkosti bylo nádherné... Jojo, ta mi chybí!

Renata Zadražilová: Prozradíte, jaká byla paní Jiřina Jirásková v soukromí?
Milá Renato, jaká byla Jiřinka? Sama sebe přirovnávala k té dokonalé sekretářce z filmu Křtiny. Přesně taková byla. Milovala humor, bonmoty ji napadaly neskutečně rychle, ráda se smála, ráda kouřila (to je všeobecně známo), ráda dobrý koňáček - a neváhala o půlnoci zvednout telefon a zavolat vám, že se jí po vás stýská... Navíc úžasná herečka a neskutečná profesionálka!

Pavla Vítková: Mám moc ráda moderátora Karla Šípa. Naopak nemusím pana Krause. Jaká je konkurence vás moderátorů, jak spolu vycházíte?
Milá Pavlo, je zvláštní, že my moderátoři se moc nepotkáváme. Hned vysvětlím - vídáme se s herci, zpěváky, baviči, tak jak se potkáváme v televizi nebo na zájezdech. Každý pořad má ale zpravidla jen jednoho moderátora, proto se moc nevidíme... Navíc není to konkurence jako taková, jak se říká: nelezeme si do zelí. Leoš Mareš moderuje jiný typ akcí než já. Ale co se týká Karla Šípa, souhlasím, mám ho moc rád, je co se od něj učit...

Jana Veselková: Ráda bych se zeptala, zda máte nějaký svůj moderátorský vzor, třeba ze zahraničí. A učíte se stále "moderařině"? Jak?
Milá Jani, člověk se učí neustále. Tím, že se díváte kolem sebe, čtete, vzděláváte se, podněty přicházejí ze všech stran. A vzor? Já bych kombinoval vtip Karla šípa, noblesu Marka Ebena, profesionalitu Jana Rosáka, uštěpačnost Ester Kočičkové... No, poskládal bych to! Důležité je ale zůstat sám sebou.

Zuzana Pivcová: Nepřipadá Vám, Aleši, že když už je člověk jednou dospělý, může se normálně bavit šedesátiletý s třicetiletým a podobně, aniž by si pořád dávali najevo: Vy jste senior, musím se k Vám chovat zdvořile. Anebo naopak Co Ty ještě víš o životě? Já si totiž už asi 20 let připadám vystupováním pořád stejná a vůbec netoužím po tom, aby mi někdo dával najevo, že si mě váží pro můj věk. A Vy tady s námi taky mluvíte tak nějak rovný s rovným, nebo ne?
Milá Zuzano, mluvíte mi z duše. Vrátím se k té Jiřině Jiráskové. Právě proto se stýkala hlavně s mladou generací kolem třicítky. Když jí někdo dával najevo, že je to ctihodná dáma, paní ředitelka a příliš poklonkoval, to nenáviděla a s přehledem dvacítky ho klidně poslala někam. Jak říká krásně Iva Hüttnerová - kdo je blbej jako mladej, je blbej i jako starej!

Jana Veselková: Jak vnímáte současné mezigenerační vztahy. Jak se podle vás chovají děti k rodičům a prarodičům?
Milá Jani, to je složitá otázka. Řekl bych to asi takhle, "jaký si to uděláš, takový to máš". Co ale sleduji velmi nerad, že se neustále zdokonalují komunikační technologie, facebook, skype a já nevím co všechno. Jen už si lidé mezi sebou nemají co povídat... To raději zajdeme s kamarády na pivo! I proto mě na "fejsu" nenajdete...

Svatava Páleníková: Dobrý den pane Cibulko, kdy začne zase v rádiu Tobogan. A chystáte nějaké novinky v tomto pořadu?
Milá Svatavo, mám pro Vás dobrou zprávu, už tuhle sobotu rozjíždíme premiérově 24. ročník pořadu Tobogan, pro mě je to už desátá sezóna. Témata máme už připravena! Za všechny alespoň jedno: rozhlas letos slavil 90. narozeniny, a proto jsme se rozhodli, že jednomu stejně "starému" posluchači vystrojíme oslavu. Může si pozvat herce a zpěváky, které má rád... Znáte-li někoho, kdo by o to stál a je ročník 1923, přihlaste ho na tobogan@rozhlas.cz :-)))

Lukáš Havlas: Pane Cibulko, co říkáte dnešní politice? Já osobně třeba nemám ani tušení, koho a zda vůbec volit. Jak to vidíte?
Lukáši, politika? Nechtějte mi zkazit dnešní krásný den. Použil bych slova, která na tuto mou otázku odpověděla herečka (a někdejší politička) Daniela Kolářová. "Já se za ně tak hluboce stydím!!!" To pociťuji i já... Je to smutné, ale budu se rozmýšlet, zda k volbám vůbec půjdu.

Prozradíte nám Aleši, jaké máte koníčky, co rád děláte v době volna, tedy pokud nějaké máte?
Milá Svatavo, před 3 lety jsme si pořídili 200 let starou roubenku v Máchově kraji. Takže co dělám v době volna? Odpovím okřídleným heslem: "Kdo si koupí chalupu, ten má prdel v kalupu!"

 

Chcete vidět Aleše Cibulku při práci? Máte příležitost! Už toto úterý 10.září v Divadle U Hasičů. Vstupenky na natáčení můžete získat zdarma, stačí odpovědět na jednu otázku zde a v divadle u poklady nahlásit heslo: Magazín i60!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%