Šedý zákal je nutné řešit chirurgicky,
důležitý je výběr kvalitní umělé čočky

Šedý zákal je nutné řešit chirurgicky,
důležitý je výběr kvalitní umělé čočky

2. 9. 2013

S přibývajícím věkem se většině lidem zhoršuje zrak. Jednou z nejčastějších příčin je šedý zákal (katarakta). "Šedý zákal znamená sníženou průhlednost normálně čiré oční čočky a nejčastěji se objevuje po 60. roce věku. Jediným řešením problémů se šedým zákalem je chirurgický zákrok,“ říká MUDr. Věra Kalandrová, primářka oční kliniky Neovize.

Podle ní se během operace se zkalená čočka odstraňuje z oka ultrazvukovým nástrojem a nahrazuje se umělou nitrooční čočkou, která v oku zůstává po celý zbytek života. Proto je nutné dbát na to, aby byla čočka vyrobena z kvalitního materiálu.

Žlutá nitrooční čočka

Při operaci například na očních klinikách DuoVize a Neovize můžete automaticky počítat s tím, že vám bude naimplantována vysoce kvalitní tzv. žlutá nitrooční čočka, jejíž výhodou je šetrnost, stabilita, použitý materiál (hydrofóbní akrylát), odolnost vůči poškození a zejména žlutý filtr. Ten omezuje průnik škodlivé části modrého spektra světla do oka a tím snižuje riziko poškození sítnice a následného zhoršování zraku.

„Ochranu sítnice žlutou čočkou považujeme za absolutní nutnost. Je to důležitá prevence vzniku nevratného poškození sítnice ve vyšším věku“, vysvětluje MUDr. Věra Kalandrová.

Nejkvalitnější čočky řeší více problémů najednou

Pacienti v poslední době však žádají stále častěji nitrooční čočky, které vyřeší více problémů najednou. Například asférické monofokální čočky, které zkvalitňují vidění zejména za šera. Torická asférická čočka vyrovnává rohovkový astigmatismus (špatné zakřivení rohovky). „A řešením pro náročného pacienta může být i multifokální asférická čočka, která má ještě další výhodnou vlastnost a to tu, že umožňuje ostré vidění do dálky i do blízka,“ vysvětluje možnosti primářka kliniky.

A jak vlastní operace probíhá?

„Operace šedého zákalu je dnes téměř výhradně ambulantní výkon. Jen výjimečně je nutná hospitalizace. Před operací je nezbytné podrobné vyšetření a stanovení postupu. Po dohodě s pacientem také zvolíme vhodný typ implantované čočky. V den operace stráví pacient na klinice asi 2 hodiny. Vlastní nekomplikovaná operace trvá kolem 7-10 minut a je zcela nebolestivá. Po operaci je oko do druhého dne kryto obvazem“, dodává primářka Kalandrová.

Po odstranění obvazu již pacient na oko vidí a může vykonávat všechny obvyklé činnosti mimo namáhavé práce a cvičení. Plná stabilizace vidění a zhojení je po 3 týdnech od operace.

oči operace
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%