Houbařům začínají žně,
především v Čechách

Houbařům začínají žně,
především v Čechách

29. 8. 2013

Podmínky pro růst hub se po několika teplých a suchých letních týdnech výrazně zlepšily a houby už v některých částech Česka rostou hojně. Nejlepší situace je v západních a jižních Čechách, horší stav stále ještě trvá na Moravě.

"Velmi úspěšní mohou být nyní houbaři zejména na Karlovarsku a v oblastech směrem na Krušné hory. Slušný růst jsme zaznamenali také v Pošumaví. Na Moravě je hub stále málo, loni tam byl ale jejich růst po konci léta také pomalejší," sdělil předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Stále lze najít velké množství hřibů, ale už nejsou tak dominantní, jako v uplynulých týdnech. "Růst začal široký sortiment hub," podotkl Landa. Z jedlých druhů lidé nejčastěji nacházejí například žampiony nebo bedly. Rostou ale i jedovaté houby, jako jsou muchomůrky, vláknice nebo závojenky.

Předpověď je podle Landy příznivá, zejména kvůli větší vlhkosti. "Houbám vyhovuje i to, že se zkracují dny. Navíc ráno se tvoří mlhy a různé rosy, které pomáhají zejména drobným houbám," dodal Landa.

houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.