Carun Pharmacy se ohrazuje 
proti nařčení komory lékárníků

Carun Pharmacy se ohrazuje
proti nařčení komory lékárníků

28. 8. 2013

Carun Pharmacy, provozovatel konopných lékáren Konopnyshop.cz, se razantně ohrazuje proti nařčení České lékárnické komory a jejího prezidenta Lubomíra Chudoby, že zneužívá názvu lékárna, i když je nezdravotnickým subjektem. Vzhledem k tomu, že je společnost Carun Pharmacy první a jediná na trhu, která používá název „konopná lékárna“, je podle slov Jiřího Stably, majitele Carun Pharmacy, veden útok právě proti jeho společnosti.

"Podle platné legislativy může název lékárna používat kdokoli. Existuje pivní lékárna, auto lékárna, není žádným zákonem stanoveno, že musí být název striktně vymezen jen pro zdravotnická zařízení s odborným personálem a registrovanými léčivy. Postupujeme v souladu s platnou legislativou, ke zneužívání pojmu lékárna a klamání kupujícího tedy rozhodně nedochází," říká Jiří Stabla z Carun Pharmacy, který již také konzultuje s právníky podání trestního oznámení kvůli poškozování dobrého jména.

Jak dále Stabla uvedl, Česká lékárnická komora nepochodila s výzvou, aby název lékárna změnil, a proto to zkouší přes média a ovlivnění veřejného mínění.

Produkty Carun mají klinickou studii a jsou řádně registrovány jako zdravotnické prostředky. Podle vlastních slov mnohých nemocných kupujících jsou zdraví prospěšné a pomáhají jim proti řadě zdravotních neduhů.

Neříkáme, že máme léčiva

Ačkoli je v Česku od letoška léčebné konopí povolené, ani další z lékáren nemají prostředky označované za léčiva. Proces legalizace a dostání léčiv z konopí na pulty lékáren se táhne už roky a Carun Pharmacy se alespoň na rozdíl od komory snaží pacientům vyjít vstříc, a nabízet produkty, které jsou běžně k dostání, než tomu bude u prostředků označovaných jako léčivo. V České republice je legální a běžný prodej přípravků z konopí, které obsahuje méně než 0,3 procenta THC. Podle Jiřího Stably však THC není jedinou léčivou látkou, účinné jsou na řadu zdravotních potíží i další cannabinoidy, zejména cannabidiol. 

„Máme stovky referencí na to, že prodáváme léčivé konopí. Nabízíme cannabis sativa (konopí seté), nikoli technické či indické. Záměrem je získat povolení prodávat konopí jako léčivo. Pro naše provozovny získáme magistry a všechny kompetentní osoby s povolením prodeje léčiv. Máme investory z odvětví farmacie. Ostatně naše konopná mást obsahuje cannabinoidy, které mají farmakologicky pozitivní účinky,“ vysvětluje Jiří Stabla.

Konkurenční boj?

Problém je ale podle Carun Pharmacy někde jinde. Konopný business bude výhodný a lékárnicí bojují proti každé konkurenci všemi dostupnými prostředky. „Jen poukazuje na to, jak výnosný to může být obchod, a bojí se konkurence, která znamená odliv pacientů tedy pro lékárny zákazníků, z běžných lékáren,“ myslí si Stabla. Jeho společnost již otevřela šest konopných lékáren v Praze, Českých Budějovicích, Litoměřicích, Havířově, Konopišti a naposledy v Ostravě. V konopných lékárnách Konopnyshop.cz se prodává rozsáhlé spektrum konopných produktů určených k prevenci i takových, jež jsou odborníky doporučované ke zmírnění příznaků řady nemocí.

Vedle konopné kosmetiky a prostředků z léčivého konopí budou v prodejnách k mání také potravinářské produkty značky Carun, do kterých patří konopné semínko. Nebude chybět ani uznávaná konopná mast Carun – jediný zdravotnický prostředek v Česku doporučovaný při léčbě kožních potíži, jako jsou lupénka, akné, opruzeniny, opary, ale i na odřeniny, popáleniny, bodnutí hmyzem či odstranění bércových vředů. Dále konopný olej a konopné mýdlo, intimní konopný gel a řada dalších produktů. Sortiment je v nabídce společně s informacemi o zdravotních účincích konopí na webu http://www.konopnyshop.cz/.

konopí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.