Divadlo Na Jezerce představí
v letošní sezóně tři premiéry

Divadlo Na Jezerce představí
v letošní sezóně tři premiéry

1. 9. 2013

Hned tři premiéry her českých autorů chystá na svoji již 11. sezónu Divadlo Na Jezerce. První z nich napsal speciálně pro tuto scénu režisér Arnošt Goldflam. Poutavý příběh z prostředí herecké kočovné společnosti nazval Komedianti a zkoušet jej s herci začíná v polovině října. Premiéra bude 12. prosince 2013. V příštím roce na Jezerce uvidíme zábavnou hru Jiřího Janků Cesta kolem světa a trojlístek novinek uzavře brilantní komedie Jiřího Hubače Generálka. A v českém stylu také divadlo novou sezónu odstartuje – 12. září uvede divácky velmi úspěšný muzikál Já, Francois Villon Jiřího Hubače, Ondřeje Brzobohatého a Pavla Vrby.

„Hru Komedianti, která je věnována starým kočovným hereckým společnostem, napsal Arnošt Goldflam na moji objednávku. Naše divadlo vzniklo vlastně na základech jedné takové rodinné divadelní společnosti mojí babičky Anny Budínské-Červíčkové. Tam začínali svoji hereckou kariéru mimo jiné i můj otec Rudolf Hrušínský a Josef Kemr,“ říká principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. V Komediantech uvidíme mimo jiné Kláru Issovou, Petra Vacka, Věru Kubánkovou, Miluši Šplechtovou, Kristýnu Hrušínskou a v jedné z rolí i autora a režiséra Arnošta Goldflama. „Protože jde o hru, která se tak trochu dotýká i rodinných kořenů Hrušínských, napsal Arnošt jednu z rolí i pro mne. Nedávno jsem hru dočetl a připadá mi nejen zábavná, ale i velmi lidská. Doufám, že stejně ji budou vnímat i diváci,“ dodává Jan Hrušínský.

„Chvílemi je to tesklivé, chvílemi žertovné, jak už to v životě bývá,“ charakterizuje Komedianty Arnošt Goldflam. Hlavními postavami příběhu jsou podle jeho slov členové herecké kočovné společnosti a hostinský, u něhož se právě hraje. „Diváci se dozvědí, jak ti lidé tehdy žili, co a jak a za jakých podmínek hráli. A že to někdy nebylo lehké. A ti lidé často – přese všechno – neztráceli humor, ironii, city a umělecké ambice. Z velké části jsem do Komediantů vybíral herce, které jsem si oblíbil ve hře Darda,“ dodává. Toto představení, které rovněž na Jezerce nastudoval, je stále vyprodané.

Jezerní zrcadlení

„Vzápětí po premiéře Komediantů začneme zkoušet další českou hru autora Jiřího Janků, komedii Cesta kolem světa v režii Terezy Němcové. Premiéru chystáme na druhou polovinu února 2014. A konečně třetí premiérou, kterou plánujeme na konec května 2014, bude hra Jiřího Hubače Generálka,“ uvádí Jan Hrušínský. A dodává, že nově ji nastuduje režisér Radek Balaš s Jiřinou Bohdalovou v titulní roli a Radkem Holubem v roli jejího protihráče, Napoleona Bonaparte

Ve foyeru Divadla Na Jezerce se v nové sezóně uskuteční dvě výstavy. První z nich se jmenuje Jezerní zrcadlení. Zahrnuje tvorbu malířky Alice Neugebauerové inspirovanou inscenacemi tohoto divadla. Vernisáž je 3. října. Uvedou ji Martina Venigerová a Ivan Hlas. Druhá se chystá na začátek prosince: „Bude věnována tvorbě vynikající herečky a naší milé kolegyně Věry Kubánkové, která v příštím roce oslaví úctyhodných 90 let. Diváci ji na Jezerce uvidí v prosincové premiéře hry Komedianti, dále například v Láskách paní Katty, v Gogolově Ženitbě a mnoho let s námi také hrála v Petrolejových lampách,“ uzavírá Jan Hrušínský.

divadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%