Na receptech může být
místo léku jen účinná látka

Na receptech může být
místo léku jen účinná látka

23. 8. 2013

Pacienti se mohou setkat se zcela novým způsobem předepisování léčivých přípravků. Na recept jim mohou lékaři psát místo firemního názvu léku jen účinnou látku. Vyznačit musejí lékovou formu, sílu a množství přípravku. Zatím se však v lékárnách objevují takto psané recepty jen ojediněle.

"Na receptu může být nově mezinárodně nechráněný název účinné látky, s vyznačením lékové formy, síly a množství daného přípravku. Výběr přípravku záleží na dohodě lékárníka s pacientem, který má i nadále svobodnou volbu ve výběru svého léku v rámci předepsané účinné látky a její lékové formy, síly a velikosti balení," uvedl mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Lékaři tuto novinku kritizují, protože léky se stejnou účinnou látkou mohou obsahovat různé další látky, což pacientovi nemusí vyhovovat. Tvrdí také, že ztratí kontrolu nad léčbou, za niž nesou odpovědnost. Podle lékárníků se ale lékaři obávají, že ztratí část svých pravomocí. Při výběru léku naopak stoupne vliv pacienta a lékárníka, na kterého se pacient obrátí o radu.

Pokud je lék, který pacient doposud užíval, běžně dostupný a pacient ho nadále považuje za nejvhodnější pro svoji léčbu, zvolí si tento lék. Rozšíření způsobu předepisování léčivých přípravků nic nemění na právech pacienta a dostupnosti léčivých přípravků.

"Pacientova svobodná volba musí být upřednostněna před jakýmkoli jiným zájmem," zdůraznil Krebs v reakci na spekulace, že by výběr léku mohl být ovlivněn i tím, jakého dodavatele léků lékárna má.

léky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.