Počítačová myš slaví 50 let!

Počítačová myš slaví 50 let!

22. 8. 2013

Před padesáti lety, v roce 1963, vynalezl vědec Douglas Engelbart přístroj, který přenášel lidský pohyb na počítačovou obrazovku. Toto elektronické zařízení pojmenoval jednoduše myš. Původní model byl vyroben ze dřeva a v průběhu svého života si vydobyl ve společnosti zásadní postavení.

Dnešní podoba počítačové myši není od původního dřevěného modelu příliš odlišná. Změnily se pouze techniky a materiály, z nichž je vyrobena. Vývoj myši je také těsně spojen s firmou Microsoft, protože právě tato společnost jako první rozšířila v roce 1968 myš mezi běžné uživatele. Jednalo se o model kuličkové myši, do nedávna ještě hojně používaný. O 40 let později stejná firma přidala myši pohyblivé kolečko, tzv. scroller, které zásadně usnadnilo práci s počítačem. Kuličkovou myš vystřídala v roce 1996 myš optická.

Ať už kuličková, nebo optická, počítačová myš je denně využívána lidmi po celém světě. Podle dat společnosti ASEKOL jen v České republice lidé vlastní asi 6 milionů myší. Zajímavé také je, že podle průzkumu, který realizovala firma truconneXion, lidé najezdí počítačovou myší až půl kilometru denně. To vše je jasnou příčinou toho, že počítačové myši se snadno a rychle opotřebují.

Co s "mrtvou" myší?

Ale co se děje s takovou „mrtvou“ myší? „Většina myší zůstává zavřena v šuplících, nebo vyhozena do obyčejných popelnic na směsný odpad. Lidé by však měli mít na paměti, že myš je také elektrospotřebič a tudíž by na místo svého posledního odpočinku měla být uložena správně ekologicky, nejlépe v červeném kontejneru určeném k vyhazování drobného elektra,“ vysvětluje Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL. Červených kontejnerů je po republice téměř 1 850, a tak se jistě pro všech šest milionů myší najde „důstojné“ místo.

Uložte myši, tam kam patří, ať mohou odejít do křemíkového nebe za svým tvůrcem Douglasem Engelbartem! Ten zemřel v červenci tohoto roku ve věku krásných 88 let.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.