Proč jsou konzervované ryby zdravé?

Proč jsou konzervované ryby zdravé?

21. 8. 2013

Chuťové preference a původ rybího masa jsou často hlavním kriteriem výběru rybích delikates. Výživová hodnota bývá až na druhém místě, přitom právě tato informace může mít na naše zdraví zásadní vliv. Jaké ryby konzumovat a proč teď radí zástupci společnosti King Oscar – výrobce a distributora kvalitních konzervovaných ryb z Norska.

Odborníci na zdravou výživu se vzácně shodují, že rybí maso je zdravé a jako takové bychom ho měli konzumovat pravidelně – ideálně dvakrát týdně. Rybí maso většinou není tučné, obsahuje omega 3 nenasycené mastné kyseliny, jód, vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Množství těchto látek záleží na konkrétním druhu.

Obecně platí, že čím je maso tučnější, tím méně bílkovin obsahuje. U ryb je tento poměr nejlepší. Tuk v rybím mase obsahuje zdraví prospěšné omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které působí příznivě na nervový systém, obranyschopnost organizmu a přispívají k prevenci srdečně – cévních onemocnění. Ke konzumaci nejvhodnější jsou z tohoto hlediska slanečci, čerstvé ale i konzervované sardinky. Vysoký obsah omega 3 má také losos. Právě tučné ryby jsou také důležitým zdrojem vitamínů A, D, E a K.

Konkrétně vitamínu A, který má na starosti správnou funkci zraku, je nejvíc v konzervovaných tresčích játrech (ve 100 g až 5 100 µg). Tuňák, makrela ani sleď těchto hodnot zdaleka nedosahují.  Navíc v tresčích játrech je i dostatek jódu. Pro svou jemnou chuť jsou játra vyhledávanou rybí delikatesou.

Další pochoutka pro labužníky – kaviár - je zas významným zdrojem vitamínu B12. Spolu s B6  je dobrý na nervovou soustavu a imunitu organizmu. Prospívá i krvetvorbě. V top listu B12 si dobře stojí i šproty a sardinky v oleji. Protože jsou konzervované i s kostí, jejich maso má kromě vitamínů skupiny B a vitamínu D i hodně vápníku. Konzervace ryb neubírá nic na jejich kvalitě, i v této formě si uchovávají všechny zdraví prospěšné látky.

Ty nejkvalitnější neobsahují konzervanty, ryby jsou neporušené ve vlastní šťávě nebo v jednodruhovém oleji. O výrobku hodně prozradí i cena. Kvůli možnosti výskytu těžkých kovů, které se do rybího masa dostávají ze znečištěných mořských vod, se vyplatí sledovat i původ masa. Nejnižší hodnoty toxických látek trvale vykazují vody Severního moře, pro rybolov jsou proto nejvhodnější.

O společnosti KING OSCAR

 King Oscar je značkou kvalitních norských rybích konzerv a v současné době figuruje již na mnoha světových trzích. V České republice je jejím distributorem společnost Vitana, a.s. Výrobky King Oscar získaly své pojmenování v roce 1902; tehdejší norský a švédský král Oscar II. svolil spojit své jméno a portrét právě s těmito kvalitními rybími produkty. Dnes se s nimi může zákazník setkat nejen v Evropě, ale jsou mimořádně úspěšnou značkou i na severoamerickém a asijském trhu. King Oscar je znám také jako partner unikátního environmentálního projektu Návrat lososů, jehož cílem je navrácení lososí populace do českých řek.

Portfolio produktů King Oscar se dlouhodobě rozšiřuje - z původních 2 produktů v roce 1999 nabízí dnes King Oscar celkem 13 produktů - sardinky s různými příchutěmi, divokého Aljašského lososa nebo rybí a sledí filety.  Další důležitou položkou jsou tresčí játra, která jsou lovena v čistých vodách u severního pobřeží Norska a nejsou tedy kontaminována PCB a dioxiny jako z jiných vod. Díky velké orientaci na koncového zákazníka nabízí King Oscar kromě produktů i vlastní recepty, zapojuje se do různých aktivit v oblasti zdravého životního stylu, vaření a osvěty obecně.

„Podporujeme a propagujeme konzumaci ryb v Čechách a snažíme se téma zdravého stravování zpřístupnit všem generacím, od malých dětí, které potřebují v období dospívání stravu bohatou na jód a další stopové prvky, až po seniory, pro které je lehká stravitelnost potravin a zároveň jejich pestrá skladba velmi důležitá,“ říká zástupce společnosti King Oscar pro střední Evropu, Radek Hovorka.

 

A na závěr recept: Pěnová pochoutka z lososa

Ingredience:

1 ks Aljašský losos ve vlastní šťávě King Oscar
1 citrón (budeme potřebovat šťávu)
2 ks avokáda
15 ml smetany
1 vaječný bílek
olivový olej extra virgine
sůl, pepř
chléb
rukola

Vyjměte lososa z konzervy, nechte okapat a nakrájejte na malé kousky. Současně rozkrojte avokádo a jeho dužinu si připravte do mističky. Smetanu našlehejte a dejte ji ihned do lednice. Poté vložte do mixéru nakrájeného lososa, dužinu z avokáda, vaječný bílek a šťávu z citrónu a na jednu minutu. Následně smíchejte s našlehanou smetanou a špetkou soli. Vytvořená směs po chvilce dosáhne světlé barvy a trošku slehne. Ideální je ponechat směs na 20 minut v chladničce. Dochutit můžete pepřem a extra panenským olivovým olejem. Servírujte na plátcích křupavého nebo rozpečeného chleba či bagety s kouskem rukoly.

ryby
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.