Ezoterické pořady mohou být
nebezpečné, varují odborníci

Ezoterické pořady mohou být
nebezpečné, varují odborníci

22. 8. 2013

Pozor na takzvané ezoterické televizní pořady, které předstírají dobročinnost a snahu pomáhat lidem v nesnázích. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) varovala diváky, že hlavní motivací provozovatelů není altruismus, nýbrž poměrně snadný zisk na úkor volajících. Rada zároveň přiznala, že možná postižitelnost z hlediska zákona je v těchto případech velmi nízká.

Náplní takzvaných ezoterických pořadů bývají nejrůznější věštby, rady léčitelů či léčba prostřednictvím televizní obrazovky. Diváky současně vyzývají k uskutečnění telefonátu, ovšem za neobvykle vysokou sazbu. Podle zjištění rady se takové pořady již stačily rozšířit do vysílání řady programů, a lidé s nimi tak opakovaně získávají špatné zkušenosti.

"Podobné pořady se v českém vysílání nevyskytovaly a nebyl důvod se domnívat, že by domácí diváky oslovily. Čas ukázal, že tento názor byl chybný," uvedla předsedkyně rady Kateřina Kalistová. Připomněla setkání s katalánským regulačním orgánem před sedmi lety, kdy zahraniční regulátor označil věštecké a léčitelské pořady za největší problém v katalánském vysílání. Pro českou stranu byl tehdy podle Kalistové tento fenomén neznámý.

Ezoterické pořady jsou podle RRTV častými náměty diváckých stížností. Odborníci zpravidla upozorňují na možná rizika, zejména pokud věštci stanovují zdravotní diagnózu, ale především s ohledem na obrovské provolané částky. "Snadné vydělávání na úkor lidí s vážnými problémy, v nouzi či nemocných, se v České republice stává reálným sociálním problémem," poznamenala Kalistová.

Rada proto divákům vydala několik informací a doporučení, které je mají před zmíněnými riziky uchránit. "K radám a diagnózám věštců by měl divák přistupovat s maximálním odstupem a nadhledem, zejména pokud se týkají zdravotního stavu. Věštci nejsou lékaři, a proto by divák měl jakékoli své zdravotní problémy primárně konzultovat se svým lékařem," uvádí rada v jednom z nich. Zároveň upozorňuje, že divák by se měl aktivně zajímat o obchodní podmínky nabízených služeb, které jsou dostupné například na webu.

klamání zákazníků televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.