Plzeňská univerzita pro seniory
nabídne letos atraktivní obory

Plzeňská univerzita pro seniory
nabídne letos atraktivní obory

18. 8. 2013

Nové studijní obory jako je ochrana práv seniorů nebo praktickou mykologii, meteorologii a psychologická praktika nabídne nově Univerzita třetího věku při Západočeské univerzitě v Plzni (U3V). „Zájemci o další vzdělávání se mohou zapsat od 19. do 21. srpna,“ potvrdila mluvčí univerzity Kamila Kvapilová.

Nově nabízí U3V, která funguje už 21. rokem, ještě obory český jazyk a kultura člověka, dějiny hudby – jiný svět staré hudby, psychologii, vývoj architektury a základy meteorologie.

„Snažíme se nabízet pestrou a atraktivní škálu předmětů tak, aby si každý mohl vybrat, co ho skutečně zajímá,“ řekla tajemnice U3V Magdalena Edlová. Ve výuce se za 20 let prostřídala témata z matematiky, spirituality, astronomie, fyziky, chemie, literatury, dějin věd a techniky, dějin hudby, sociologie, architektury, archeologie, historie, dějin umění, filozofie, psychologie, počítačů, exaktních věd, ale i fotografování, kresba, malba, pohyb a cvičení a cizích jazyků.

Nejde jen o výuku

U3V vyhledává stále více penzistů, aby se udrželi duševně aktivní. „Nejde zde totiž jenom o učení, ale také o vzájemnou komunikaci jak s přednášejícími, tak s ostatními posluchači,“ uvedla Edlová. Mnozí z posluchačů za novými poznatky dojíždějí do Plzně z okolních měst a obcí, nejvzdálenější jezdí až 140 kilometrů. Přednášky probíhají pod vedením zkušených akademiků. „Není nic výjimečného, když účastníci vyjedou na poznávací exkurze do zahraničí, proniknou do knihoven, klášterů nebo sklepení s probíhajícími archeologickými výzkumy, chodí pozorovat noční oblohu, zkouší posuzovat soudní pře, prochází se po zaniklých obcích a pátrají v archivech,“ dodala.

Plzeňská univerzita třetího věku, která je druhá největší po Brně, má za 20 let fungování přes 20 tisíc absolventů, z 90 procent žen. Věkové rozpětí se od akademického roku 2011/12 pohybuje většinou od 65 do 80 let.

Nestíháme stárnout

Škola pro seniory se financuje z poplatků účastníků, které jsou 300 korun na semestr u běžných kurzů, ale také 800 až 1000 korun u složitějších programů, například přírodních věd, kde se učí až 42 hodin; minimum na semestr je 16 hodin. Dále ji podporuje ministerstvo školství. Kurzy jsou čtyřsemestrální. U3V měla v roce první rok 85 posluchačů, nyní má přes 1300. Lidé mohou studovat kromě Plzně i v Chebu, Aši, Sokolově, Tachově a Boru a od letoška také v Plasích na Plzeňsku.

Za 20 let učila U3V 500 předmětů ve 200 programech. Zájemci o vzdělání se změnili. Zatímco v 90. letech to byli lidé, kteří za socialismu nemohli studovat vysoké školy, dnes ti, kteří "nestíhají stárnout" a univerzita tak nyní plní silnou sociální roli.

univerzity třetího věku vzdělávání
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.