Jak ušetřit náklady na topení?
Pomůže kvalitní řetězová pila!

Jak ušetřit náklady na topení?
Pomůže kvalitní řetězová pila!

19. 8. 2013

Vysoké ceny plynu a elektřiny vedou stále víc majitelů rodinných domů k tomu, že se houfně vrací k osvědčenému a stále nejlevnějšímu zdroji tepla, tedy dřevu. Než se ovšem palivové dřevo ocitne v kotli nebo krbových kamnech, musíme si je nařezat. A to bez řetězové pily nejde. Není proto divu, že je po těchto strojích stále větší poptávka.

Nejde však jen o počty prodaných kusů. Podle odborníků už lidé neberou první pilu, která se jim namane na internetu. Chtějí nejen možnost výběru, ale mnohem větší důraz kladou na kvalitu a technickou vyspělost těchto strojů. A oprávněně vyžadují také kvalifikovaný způsob prodeje a schopnost poradit při výběru.

Jak si tedy vybrat pilu, která bude stoprocentně splňovat právě naše požadavky? „Především je třeba vybírat a žádat stroj kvalitní, spolehlivý a dostatečně výkonný,“ radí expert na tuto techniku Tomáš Maryška z Mountfieldu s tím, že v široké nabídce jsou stroje s elektrickým nebo benzínovým motorem v kategorii hobby, farmářské - jinak též poloprofesionální – i stroje čistě profesionální. Proto by si měl každý ještě předem nákupem odpovědět na několik otázek. Především, jak často a k jakému řezání ji bude nejčastěji používat. Poté už se můžete vydat, nejlépe do specializovaného obchodu se zahradní technikou, kde vám odborně poradí s konkrétní volbou. A ještě jedna důležitá věc. Podle Maryšky je výhodné podívat se po různých akčních nabídkách. Například teď na konci léta se dá opravdu kvalitní pila koupit i za zlomek její ceny. Podívejme se, jak a podle čeho bychom si měli pilu vybírat.

Benzín či elektřina?

Pily s elektrickým motorem dobře poslouží k drobným a nenáročným pracím v okolí domu, kde není problém s přívodem elektřiny. Jejich významnou předností těchto strojů velmi tichý chod a nulové zplodiny. Proto s nimi lze efektivně a velmi komfortně pracovat na zahradě ve městě, na chatě či chalupě, aniž bychom rušili sousedy.

„Tento druh pil je oblíbený i u drobných truhlářů a tesařů, kteří je mohou využívat i v uzavřených prostorech. Na rozdíl od elektrických pil jsou pily s benzínovým motorem nezávislé na elektřině a jsou podstatně výkonnější. Proto jsou využívány pro zpracování většího množství paliva. Například, když potřebujete zásobu na celou zimu a zpracováváte dřevo přivezené z lesa. Nebo si je dokonce v lese sami těžíte,“ vysvětluje Maryška a dodává, že podle způsobu využití se dělí do tří skupin.“

Pro dům i zahradu

Hobby řetězové pily volí občasní uživatelé především pro práci na zahradě a pro drobnější činnosti kolem domu nebo v kutilské dílně. „Lze s nimi samozřejmě kácet i menší stromy, odvětvovat a řezat běžné množství dřeva na topení. Snadno se ovládají, jsou spolehlivé a bezpečné. Nejnovějším trendem je přenášení moderních prvků z pil profesionálních do pil farmářských i hobby. Příkladem může být benzinová hobby pila Oleo-Mac GS 410 CX, která má už v základu takové špičkové prvky jako je Easy Start nebo nastřikovač paliva,“ říká Tomáš Maryška z Mountfieldu.

Farmářské pily na spoustu každodenní práce

Tyto výkonné stroje, najdou uplatnění nejen u soukromých uživatelů na farmách, v zemědělství, stavebnictví,  lesním i vodním hospodářství, ale také v komunální sféře. Zvládají probírku, odvětvování a pravidelné řezání většího množství dřeva.

Do lesa s profi strojem

Jsou určeny pro každodenní práci v nejnáročnějších podmínkách. Tomu pak odpovídá jejich robustní konstrukce, silné motory, blesková akcelerace, snadná ovladatelnost, výborná ergonomie a vysoká spolehlivost.

A co výbava?

Na první pohled se může zdát, že všechny pily vypadají zhruba stejně a řetězové systémy jsou si podobné, jsou mezi nimi zásadní rozdíly v konstrukci a výbavě. Například startování velmi usnadní poloautomatický sytič, dekompresní ventil a nastřikovač paliva. Údržbu a čištění filtru výrazně zjednoduší rychloupínací matice krytu vzduchového filtru a odstředivé předčištění vzduchu. Dobré je, když si podle potřeby můžete sami regulovat přísun oleje. Velmi důležitý je i účinný antivibrační systém, který při práci výrazně snižuje nápor na ruce a horní část těla. Některé modely umožňují i volbu mezi letním a zimním provozem.

Při práci s pilou je třeba dbát na bezpečnost práce. Proto si určitě pořiďte i kvalitní rukavice, chránič obličeje nebo alespoň očí, popřípadě i přilbu s chrániči sluchu. Stojí jistě za úvahu i pořízení speciálního protipořezového oděvu.

Dobrá rada na závěr

Vyplatí se nakupovat jen u specializovaných prodejců, kde vám na rozdíl od hobbymarketů nejen odborně poradí, ale především vám nabídnou jen kvalitní stroje od renomovaných výrobců. Ideální je jít tam, kde mají k dispozici i pilařské boxy,“ upozorňuje pilařský expert. Tam si totiž můžete ještě před konečným rozhodnutím vyzkoušet, zda vám nabízený stroj padne dobře do ruky. Velmi důležitým ukazatelem je také délka poskytované záruky, která může být i výrazně vyšší než zákonem stanovená dvouletá garance. „Neposledním kritériem výběru značky pily a prodejce,  je snadná dostupnost servisu a široká škála pozáručních služeb,“ uzavírá Tomáš Maryška z Mountfieldu.

Mountfield
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%