Herečka Věra Galatíková
odešla statečně jako dáma

Herečka Věra Galatíková
odešla statečně jako dáma

18. 8. 2013

Vytvořila desítky divadelních, filmových i televizních rolí. Proslula také dabingem, zejména francouzské ikony Annie Girardotové, za který dostala Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství. Česká herečka Věra Galatíková by 19. srpna oslavila 75 let.

Jako pedagožka na pražské Divadelní fakultě Akademie múzických umění vychovala Galatíková řadu současných herců. Před Vánoci roku 2007 však podlehla v devětašedesáti letech rakovině.

Rodačka ze Zlína Galatíková absolvovala JAMU a první angažmá získala v Pardubicích. Od roku 1967 působila v Praze, kde vystřídala několik divadel, mimo jiné Činoherní klub či Městská divadla pražská. Od roku 1993 byla v angažmá v Národním divadle, hostovala ale i jinde. V roce 1994 si za roli Hekabé v Divadle Labyrint vysloužila divadelní cenu Thálie.

Diváci ji znají ale také z řady filmů, hrála například ve Vláčilově Údolí včel, Jasného filmu Všichni dobří rodáci či Brabcově Kytici. Výraznou roli vytvořila v televizním snímku Počítání oveček a v mnoha dalších televizních filmech, seriálech i pohádkách, například v seriálech My všichni školou povinní či Vlak dětství a naděje.

S hereckým kolegou Ladislavem Frejem měla Galatíková syna Ladislava a dceru Kristýnu, která je rovněž herečkou. Galatíková se několik let potýkala s rakovinou plic, první atak choroby se jí podařilo úspěšně překonat. Po návratu nemoci ale odmítla degradující silnou chemoterapii a 21. prosince 2007 zemřela.

úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.