Farářovy čepice se vyrábí sedm dní. 
A pak vznikne božská laskomina!

Farářovy čepice se vyrábí sedm dní.
A pak vznikne božská laskomina!

17. 8. 2013

Belgie má svá nespočetná piva, vynikající smažené brambůrky a legendární čokoládu. Avšak toto království vlastní i mnohem méně známou laskominu, která je přesto stoprocentně belgická – kuželovitý bonbon cuberdon s chutí malin. A tato dobrota je obklopena tajemstvím.

Jedno je jisté: byl vymyšlen v Belgii ve druhé polovině 19. století. Pokud jde o další podrobnosti jeho vzniku, nemáme žádné přesné stopy," vysvětluje Jérôme Stéfanski, který je zakladatelem společnosti Curberdons Léopald, specializující se na ruční výrobu luxusních cuberdonů.

V zemi rozdělené mezi obyvatelstvo hovořící nizozemsky a francouzsky se Vlámové a Valoni nemohou na jeho původu shodnout. Jedni tvrdí, že pochází z Gentu nebo Brugg, jiní že z Lutychu. Dokonce i obyvatelé Bruselu prohlašují, že vznikl u nich, říká Stéfanski.

Jemná kůra se rozplyne a uvolní sladký sirup

Nejvíce je rozšířena legenda, že cuberdon, nizozemsky neuzeke (nosík), vytvořil jeden farář žijící v oblasti Brugg. Odtud pocházejí i jeho další názvy bonnet de curé (farářova čepice) či boudenne de nonnette (čepice jeptišky), ale také cupidon (amorek).

Kromě toho je zde ale ještě jedna, i když ne tolik rozšířená verze: jeden lékárník z Gentu prý v roce 1873 vyrobil tento bonbon zcela náhodně. V té době se léky dělaly v podobě sirupů. Když lékárník vyhodil jeden přípravek do koše a nechal ho tam deset dní, zjistil, že se vytvořila jakási kůra, zatímco vnitřek zůstal tekutý, říká Daniel Bernon, který je obchodním ředitelem cukrářství Geldhof. To je v okolí Gentu největším producentem cuberdonů.

Tato hypotéza vysvětluje specifičnost cuberdonu s jeho jemnou kůrou, která se v ústech rozplyne a uvolní sladký sirup. Základním stavebním prvkem výroby je však arabská guma, která cukrovince dodává zvláštní texturu.

Podobný recept s utajovanými odchylkami

Bonbon je velmi obtížné vyrobit, protože vnější vrstva musí být pevná a vnitřek musí zůstat tekutý. K tomu je zapotřebí proces o šesti etapách, který trvá sedm dní,uvádí Stéfanski.

Výrobců je málo. Někteří z nich se však spojili a vytvořili poloprůmyslové podniky. Jejich výrobky se nyní prodávají v supermarketech. Tři firmy, Geldhof a Confiserie 2000 ve Flandrech a Bonbons à l'ancienne (Bonbony po staru) ve Valonsku, se dělí o většinu trhu s cuberdonem. Velikost trhu se přitom odhaduje na šest milionů eur (asi 150 milionů Kč) ročně.

Tito výrobci mají víceméně stejný recept, avšak s drobnými odchylkami. Každý si svůj postup uchovává v tajnosti, protože k získání optimálního složení je třeba dlouhodobého výzkumu a četných pokusů.

Například Confiserie 2000 hledala více než dvacet let podobu svého současného cuberdonu, vysvětluje dcera zakladatele rodinného podniku Isabelle Scheirová: Dnes je náš recept dokonalý a cuberdony se dobře prodávají. Je to starý bonbon a v posledních letech se vrací do módy vše, co je staré a dobré.

Nové příchutě a také nové výrobky

Farářovy čepice se musejí jíst čerstvé, protože po osmi týdnech vnitřek krystalizuje. Nelze je dávat do ledničky, natož zmrazovat, což dlouho bránilo jejich exportu. Pokrok v logistice ale vše změnil: cuberdony uchovávané v podpalubí letadla se mohou do 48 hodin ocitnout na druhé straně světa a čerstvé pojídat.

Výrobcům nechybí fantazie. Cukrářství Geldhof od roku 2011 testuje druh obalený čokoládou, která by umožnila prodloužit trvanlivost bonbonu, aniž by se změnila jeho chuť. V posledních letech se objevují i různé příchutě, jako je likér cassis či vodka, meloun, hruška či skořice. Na bázi cuberdonů jsou také četné odvozené výrobky  zmrzliny, sirupy, krémy, granule či sušenky.

gastronomie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.