Enzo Ferrari, velký šéf, který stvořil 
nejlepší sportovní auta na světě

Enzo Ferrari, velký šéf, který stvořil
nejlepší sportovní auta na světě

13. 8. 2013

Italskému konstruktérovi a výrobci závodních a sportovních automobilů Enzovi Ferrarimu přichystal osud řadu šťastných i tragických zážitků. Potomek malého strojaře se už mezi světovými válkami proslavil jako jeden z nejlepších manažerů automobilových závodních stájí. Po roce 1945 se pak jeho jméno stalo synonymem rychlosti a automobilové krásy. Během dlouhého života se ale musel Ferrari vyrovnat i se smrtí řady svých nejbližších.

Otcova rodinná firma skončila v troskách

Láskou k automobilovému sportu zahořel malý Enzo krátce před desátými narozeninami, když ho otec Alfredo vzal na závod Coppa Florio. Za první světové války ale Enzo přišel o tátu i bratra. Rodinná firma, která předtím slušně prosperovala díky dodávkám pro železnici i opravám automobilů, skončila v troskách. Po válce se Ferrari prosadil u automobilky Alfa Romeo, za kterou dokonce závodil. Spíše než za volantem se ale uplatnil jako manažer, v roce 1929 založil stáj Scuderia Ferrari, která už tehdy nesla slavné logo vzpínajícího se hřebce.

Běžné vozy ho vůbec nezajímaly

Po nepěkném rozchodu s Alfou založil v roce 1948 vlastní automobilku. Jeho cílem ale nebyla výroba běžných vozů, Ferrari toužil jen vytvořit ty nejlepší závodní automobily. A to se mu podařilo! V roce 1952 se Alberto Ascari stal poprvé mistrem světa formule 1 a od té doby jezdci ve Ferrari nasbírali přes tucet titulů.

Po smrti milovaného syna Dina roku 1956 se Ferrari upnul k firmě, která začala kromě závodních aut stále častěji vyrábět i špičkové vozy pro běžné silnice – byť od 60. let pod taktovkou koncernu Fiat. Ferrari, muž proslulý autoritativním řízením, zůstal čilý až do pozdního stáří. Zemřel před 25 lety, 14. srpna 1988, ve věku 90 let.

konstruktéři slavné značky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.