Foto

Jet na dovolenou bez cestovního
pojištění se může hodně prodražit

14. 8. 2013

Podle statistik ERV Evropské pojišťovny suverénně nejvíc Čechů onemocní v Egyptě, pak následuje Řecko a Turecko. Dost pojistných událostí ale hlásí Češi i z bližších destinací jako je Itálie či nejnavštěvovanější Chorvatsko. Turisté by si ovšem měli dát pozor nejen na nemoci, ale i na zdravotnická zařízení. „Lékařská mafie“ se tu má čile k světu.

„Turisti by si měli dát velký pozor na hotelové lékaře, jsou to často jen medici, napojení na konkrétní lékařské zařízení a patří do tzv. „lékařské mafie“. Nadměrné přeléčování je například v Egyptě hlavním zdrojem příjmů řady zdravotnických zařízení,“ varuje ředitelka klientských služeb ERV Evropské pojišťovny Hana Axmannová. Bez cestovního pojištění s dostatečným limitem pro krytí léčebných výloh vás pak taková nemoc může přijít na desítky až stovky tisíc korun. A když cestovní pojištění máte, nezapomeňte vždy volat číslo asistenční služby, které je uvedené na kartičce pojišťovny. „Asistenční služba nejen vyřídí veškerou komunikaci se zdravotníky, ale zajistí také ošetření prověřeným lékařem, v závažných případech i konzultace s českými lékaři,“ doplňuje Hana Axmannová z ERV Evropské.

Co nám kde hrozí

Egypt je tradičně zemí zažívacích potíží. Jejich důvodem je především kvalita pitné vody. Letos je v Egyptě také zvýšený výskyt žloutenky, což se ale vzhledem k inkubační době projeví až po návratu do Česka.
V Řecku mají turisti problémy s dýchacími cestami. Souvisí to s klimatizací a výraznými a opakovanými změnami teplot. Za záněty očí a uší může infikovaná voda v bazénech. „Vlivem ekonomické krize v Řecku výrazné zdražila lékařská péče. Řekové totiž vidí turisty a pojišťovny jako snadný zdroj příjmů,“ upozorňuje manažer komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.
V Turecku jsou nejčastějším důvodem návštěvy lékaře střevní potíže a virózy. Lékařská péče je dražší a kvalitnější než v Egyptě nebo Řecku, ale podle ERV pojišťovny se i tady zvýšila praxe řešit všechno hospitalizací.
Chorvatsko je rájem lehkomyslných řidičů. Za většinou zranění ale stojí mořští ježci. Ošetření šlápnutí na takového ježka vás přijde v přepočtu na 2600 korun. „Od července je Chorvatsko v EU, rozhodně ale nikomu nedoporučujeme, aby se spoléhal na evropský zdravotní průkaz. Ten nezaručuje ošetření ve všech nemocnicích a spoluúčasti jsou poměrně vysoké,“ říká Vlastimil Divoký z ERV Evropské.
V Bulharsku si Češi nejčastěji stěžují na zažívací potíže. Důležité je vyhýbat se jídlu na ulici. Problémy mohou být i s hygienou ve starších hotelech. I tady je třeba dát si pozor na neprověřené nemocnice.
Španělsko je rájem zlodějů. Pozor dejte také na medúzy a vodní skútry, které už stály zdraví nejednoho plavce.

Cestovní pojištění myslí na vše

Cestovní pojištění u ERV Evropské zahrnuje kromě pojištění léčebných výloh s limitem až 3 miliony korun také pojištění odpovědnosti za škodu na zdraví nebo majetku, kterou způsobíme někomu jinému. Takový vytopený hotelový pokoj nebo srážka se zahraničním lyžařem vám může pěkně provětrat peněženku. Máte pojištěné i poškození nebo odcizení zavazadel. Velmi oblíbené je v posledních letech pojištění storna zájezdu. Hojně ho využívají především rodiny s dětmi. Když ratolesti před pobytem náhle onemocní, přijde sice rodina o zájezd k moři, ale alespoň ne o peníze. ERV Evropská pojišťovna se specializuje na cestovní pojištění už 20 let. Pojišťuje klienty 8 z 10 největších cestovních kanceláří v České republice. Kvůli pojištění nemusíte ani nikam chodit. Stačí si ho sjednat na www.ERVpojistovna.cz, zabere to jen pár minut. A podobně snadno lze přes web nahlásit i pojistnou událost, vyřízení pak trvá maximálně týden.

 

Ceníky lékařských zákroků a ošetření

ošetření/zákrok země náklady v Kč
sluneční alergie Chorvatsko, Řecko 2 000 - 3750 Kč
pokousání zvířetem, vakcinance proti vzteklině Řecko 60 000 Kč
ambulantní ošetření nachlazení Turecko 2 500 Kč - 6 250 Kč
mozková mrtvice Turecko 700 000 Kč
gastroentertidy Egypt 3 000 - 7 500 Kč
poranění hlavy a otok mozku při pádu Egypt 350 000Kč
týdenní hospitalizace při celkovém kolapsu z horka Bulharsko 330 000 Kč
operace slepého střeva Španělsko 130 000 Kč
zlomenina nebo vymknutí končetiny vč. RTG a sádry Španělsko 17 500 - 25 000 Kč
převoz sanitkou Itálie - ČR 70 000 Kč
letecký ambulantní převoz Tunis - Praha 470 000 Kč

Zdroj: ERV Evropská pojišťovna

pojištění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...