Cesta na Sever 2:
multikulturní Malmö

Cesta na Sever 2:
multikulturní Malmö

5. 4. 2012

 Byla to naše první delší zastávka ve Švédsku - multikulturní město Malmö.

 

Je třetí největší v této zemi. Dnes v něm ale žije zhruba jen šedesát procent Švédů. Velkou další skupinou obyvatel jsou Dánové. Levné bydlení ve Švédsku a dostatek pracovních příležitostí v nedaleké Kodani byly hlavním důvodem, proč řada Dánů bydlí ve Švédsku, ale pracuje v Dánsku. A také důvodem pro výstavbu oresundské spojnice přes Severní moře.

Zastavujeme u městského muzea Malmöhus. Je umístěno v bývalém vodním zámku z roku 1536. Skrývá expozice z dějin města a expozice přírodovědné. Pak navštěvujeme nedaleké Technické muzeum. Asi nejzajímavějším exponátem zde je ponorka U3. Hlavně pány v naší výpravě uchvátila. 

V Technickém muzeu mě překvapuje další věc. Na vše je dovoleno si sáhnout. A nejen to, je tady spousta dětí, které mohou vidět opravdu vše. Na co je možné vylézt, tak tam vylezou. Kam je možné vlézt, tam vlezou. Nikdo je neokřikuje, nikdo jim nic nezakazuje. Děti mají právo si vše osahat a všemu přijít \"na kloub\".

Pozoruji trpělivého tatínka, jak sleduje své dva velmi živé chlapce.Ti jsou ve svém živlu. Nechápu. U nás už by byli vyvedeni nebo posláni z budovy ven. Jde-li česká učitelka s celou třídou dětí na takové místo na exkurzi, má už předem \"nervy v kýblu\". Tady je veškeré \"podrobné\" zjišťování jádra věci považováno za zájem dětí. Všichni jsou rádi, že to děti baví a že je jim to k prospěchu.

Zajímavé poznání. 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.