Whitney Houston: hvězda, již zhasl
krach manželství, alkohol a drogy

Whitney Houston: hvězda, již zhasl
krach manželství, alkohol a drogy

9. 8. 2013

Patřila k nejtalentovanějším zpěvačkám své generace a svým procítěným zpěvem dokázala ohromit fanoušky po celém světě. Její kariéru však těžce poznamenal krach manželství, alkohol a drogy. Šestinásobná držitelka hudební ceny Grammy, americká zpěvačka Whitney Houstonová, která by 9. srpna oslavila padesáté narozeniny, zemřela loni v únoru.

Talentovaná kráska s čokoládovou pletí patří k nejprodávanějším americkým sólovým zpěvačkám všech dob. Narodila se v Newarku ve státě New Jersey. K úspěchu v showbyznysu měla skvělé genetické předpoklady. Její matkou je Cissy Houstonová, která svého času zpívala doprovodné vokály Elvisi Presleymu a Arethě Franklinové. Soulová diva Franklinová pak byla kmotrou Houstonové, která ji nazývala "tetičkou Ree".

Začátky v gospelovém sboru

Whitney začala svojí pěveckou kariéru v newyorském gospelovém sboru. Její hlas pyšnící se rozsahem tří oktáv brzy neunikl pozornosti šéfa gramofonové firmy Arista Records Clivea Davise. Ten jí v roce 1983 nabídl smlouvu a o dva roky později Houstonová vydala jedno z nejúspěšnějších debutových alb v historii hudebního průmyslu - Whitney Houston.

Na svém kontě měla řadu ocenění - kromě cen Grammy také 22 ocenění American Music Awards a 30 cen magazínu Billboard. Za svojí kariéru vydala Houstonová sedm studiových alb, například I'm Your Baby Tonight (1990), My Love Is Your Love (1998) či One Wish: The Holiday Album (2003). Jen v samotných USA prodala přes 55 milionů nahrávek.

Od zpěvu k filmu

V roce 1992 využila nabídky zahrát si ve filmu Osobní strážce po boku Kevina Costnera a snímek se brzy po svém uvedení na plátna kin stal trhákem. Soundtrack obsahoval písně I'm Every Woman, I Have Nothing, Run To You, Queen Of The Night, Jesus Loves Me a také její nejslavnější a nejúspěšnější hit I Will Always Love You. Větší hereckou příležitost dostala Houstonová ve snímku Až si vydechnu (1995) či ve filmu Kazatelova žena (1996), kde jí byl partnerem Denzel Washington.

Její život nabral bouřlivý směr v roce 1992 sňatkem se zpěvákem Bobbym Brownem, jemuž o rok později porodila dceru Bobbi Kristinu. Mezi partnery docházelo k nevěrám i napadení, Houstonová po čase přiznala závislost na marihuaně a kokainu. Manželství se rozpadlo po 14 letech.

Počátkem nového tisíciletí se zpěvačce přestalo dařit a hovořilo se o ní zejména v souvislosti se skandály s drogami a alkoholem. V roce 2009, po sedmi letech odmlky, přišla Houstonová s novým albem I Look to You, které kritika uvítala. Zpěvačka se snažila kariéru oživit, v roce 2010 zahájila turné, jeho ohlasy však byly smíšené. Někteří kritici její výkon strhali a diváci si stěžovali, že zpívala falešně a vypadala vyčerpaně.

Tragická smrt

Houstonová zemřela nešťastnou náhodou utonutím ve vaně hotelového apartmá, k její smrti ale přispěla také srdeční choroba a kokain, jehož byla zpěvačka chronickým uživatelem. Zpěvaččino mrtvé tělo bylo nalezeno 11. února 2012 a vyšetřování její smrti bylo ukončeno v dubnu téhož roku. O tragicky zesnulé hvězdě otevřeně promluvil se slzami v očích i její nejslavnější herecký partner Kevin Costner. "Věděl jsem, že má problémy. Proto jsem jí napsal několik dopisů, abych ji podpořil. Nikdy se nedozvím, jestli je vůbec někdo četl," prohlásil Costner v televizním pořadu.

hudba zpěvačka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%